Kako energijske tehnike vplivajo na naše telo

Naučijo nas kako oprati perilo, manjka pa zavesti, kako skrbeti za svojo energijo.

Energijske tehnike blagodejno vplivajo na naše telo, nam pomagajo pri regeneraciji po porodu (fizična, čustvena in energijska) in so krasen način samozdravljenja; npr. pomoč pri vsakodnevnih izziv in opravilih, utrujenosti, nespečnosti, stresu. Z energijskimi tehnikami in ozaveščanjem svojega delovanja si povrnemo izgubljeno moč in energijo za lažje usklajevanje družinskega življenja s časom za sebe.

V nosečnosti in med porodom je žensko telo izpostavljeno različnim vplivom. Večina je seznanjena s spremembami fizičnega telesa (sprememba težišča telesa zaradi trebuha, možne bolečine v križu in nogah, slabost, utrujenost itd.), bolj malo pa je govora o vplivu nosečnosti in poroda na čustveno, mentalno in energijsko telo.

V nosečnosti in po porodu je ženska bolj v občutljivem stanju, poleg tega pa se pred njo odpira nova izkušnja, ki s sabo prinaša dodatno odgovornost. V tem obdobju lahko pridejo na plano razni potlačeni občutki iz preteklosti, stari spomini, skrbi in strahovi glede poteka nosečnosti, poroda ter zdravja otroka. Velikokrat so ventili za sproščanje teh občutkov nakupovanje otroških izdelkov, pretirano pospravljanje in urejanje doma, zatekanje k hrani in drugo. S takšnimi dejanji sprostimo napetost, da mine, ampak čustvo na podzavestni ravni še vedno ostane in se ob nekateri drugi situaciji zopet aktivira. Te ventile lahko uporabljamo skozi celo nosečnost oziroma življenje, lahko pa se z njimi soočimo in jih odpravimo.

Kaj lahko naredimo v čustveno napetih situacijah? Priporočljivo je takoj odložiti delo in se umiriti; lahko se uležemo ali usedemo, zravnamo hrbtenico, zapremo oči in prenesemo pozornost na globlje dihanje. Najprej poskušamo občutek prepoznati in ga z izdihom pričnemo zavestno spuščati iz telesa. Korak naprej pa je ugotavljanje zakaj je do tega občutka sploh prišlo in s katerim našim vzorcem je povezan.

Čustvena turbolenca se na nivoju mentalnega telesa izraža skozi poplavo določenih misli ali celo scenarijev, ki se znajo nenehno ponavljati. Psihično človeka to zelo izčrpa, energija pa se iz vitalnih centrov odmakne nad glavo in/ali pod stopala. Posledice tega so, da je oseba utrujena, razdražljiva, zaskrbljena, poleg tega pa je tudi bolj dovzetna za pasivnost in vplive iz okolice.

Način razmišljanja je povezan z našimi vcepljenimi vzorci o družinskem ali življenju nasploh. Ženska, ki postane mama dostikrat igra vloge, povezane s temi vzorci in pozabi nase. Na primer: vloga skrbne mame, gospodinje, žene, ljubimke,… Marsikatera ženska se rada poistoveti s temi vlogami, saj ji to omogoča, da se lažje identificira (ima nekaj oprijemljivega kar jo določa). Kje pa je v resnici ona? V kolikor se sledi doseganju normativov določene vloge (do otroka moram bit takšna in takšna, gospodinjstvo mora funkcionirati tako in tako, parnerju dam toliko in toliko pozornosti…), postane delovanje osebe rutinsko in mehansko, namesto, da bi oseba delovala v skladu s samim seboj in razvijala svoje kvalitete (srčnost, potrpežljivost, kreativnost, intuitivnost). Prava narava ženske in ljudi nasploh se skriva onstran vlog, postavljenih s strani družbe. Ko se ženska enkrat zave, da deluje podobno ali celo enako kot njena mama in želi to preseči oziroma delovati drugače, se delo, ampak drugačne vrste, šele začne. Pripravljena je na soočenje s sabo in odpravljanje vlog, ki jo omejujejo.

Vsak občutek, misel, vzorec ima svojo energijsko razsežnost. Glede na to, da smo energijska bitja, so naši občutki, misli in vzorci kot nekakšni odtisi na našem energijskem polju. Če leta in leta delujemo pod vplivom škodljivih vzorcev, nastanejo poškodbe energijskega telesa, kar se lahko sčasoma začne kazati tudi na fizičnem telesu (bolečine, razne bolezni, čudna duševna stanja).

Ženske se naučijo, kako na primer skrbeti za higieno otroka, kako očistiti stanovanje ali oprati perilo, manjka pa zavesti o tem, kako delati in skrbeti za svojo energijo. Z rednim izvajanjem energijskih tehnik prerazporejamo svojo življenjsko energijo nazaj v vitalne centre (jetra, žolč, vranica, ledvice) in skrbimo za dobro psihofizično počutje. Fizične energijske tehnike kot so magične kretnje, tai chi, joga,… globinsko vplivajo na naše energijsko telo in omogočajo, da se naša energija premeša in dviguje. Fizičnim vajam pa je potrebno dodati tudi različne dihalno meditativne tehnike, ki nam pomagajo videti in razumeti globlji pomen našega obnašanja. Je pa treba pri tem upoštevati, da izvajanju veščin dodamo svojo namero oziroma namen zakaj tehniko izvajamo in kaj želimo z njo izboljšati.

Na tem mestu se verjetno marsikatera ženska vpraša, kako uskladiti družinsko življenje in službo s časom za sebe. Star izrek pravi: »Kjer je volja, je tudi pot!« Praksa je pokazala, da vsakodnevno izvajanje energijskih tehnik ne prinese samo dobrega počutja, ampak tudi boljšo koncentracijo, organiziranost, osredotočenost. Z več energije smo sposobni bolj ekonomično ravnati s svojim časom, kar je za vsako mamo bistvenega pomena.

Avtorici: Tala Bevk in Barbara Butina
www.magicnost-gibanja.si

foto: freedigitalphotos.net

O Magičnost Gibanja

Skupina Magičnost gibanja je nastala na pobudo skupne vizije o izvajanju in širjenju znanja o starodavnih veščinah samozdravljenja. Skupaj sodelujemo pri delavnicah, različnih projektih in gradimo tisto, kar nam je v največje veselje. Naše poslanstvo je, da znanje, vedenje in videnje, ki smo si jih pridobili skozi leta dela, učenja in izvajanja tehnik samospoznavanja, predajamo vsem, ki si želijo osebne in duhovne spremembe, rasti in razvoja na vseh področjih.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: