Kako iz primeža zamer?

Kako iz primeža zamer?

OGLAS

Coaching, v katerem se vibracijsko uskladite s svojimi cilji!

Kaj je zamera? V svoji osnovi zamera izhaja iz naših pričakovanj, ki jih drugi niso realizirali. Sledi naše razočaranje in mentalno premlevanje ter čustveno stopnjevanje, ki se večinoma konča v prikriti jezi. Včasih jo celo izrazimo, če zberemo pogum in se soočimo s tisto osebo, ki ni realizirala naša pričakovanja. Večinoma pa potlačimo vsa čustva in občutke, ki so se začeli dvigovati v nas. In ko je vse potlačeno in varno spravljeno v naših telesih, začne zamera žgati in razžirati od znotraj.

Več ko o njej razmišljamo ali govorimo, bolj se krepi. Zamere se lahko kažejo v različnih oblikah, tako da se včasih sploh ne zavedamo, da smo v zameri.

Videti svoja pričakovanja

Zamera se začne v situaciji, ko nas nekdo razočara, »pusti na cedilu« ali pa se ne obnaša našim pričakovanjem primerno. Na podzavestni ravni imamo v sebi vcepljena prepričanja in pričakovanja, ki določajo, kako naj bi se do nas obnašali oziroma delovali drugi ljudje. Ta pričakovanja smo ponotranjili in jih prevzeli za svoja. Če pa jih ozavestimo in pogledamo od blizu, vidimo, da s ponotranjenimi pričakovanji večinoma podpiramo želje, ideje, hotenja drugih ljudi. Največkrat gre za vzorce, ki smo jih vsrkali vase od svojih staršev ali naših najbližjih, pričakovanja, ki smo jih zgradili in utrdili v partnerskih odnosih, kažejo pa se tudi na delovnem mestu in med prijatelji. Zamere se rodijo povsod, kjer se naša pričakovanja ne uresničijo. Je pa odvisno za kakšna pričakovanja gre. Ali so za nas življenjskega pomena ali pa je to nekaj postranskega, kar niti ni tako zelo pomembno, vseeno pa pusti grenak priokus. Če nam uspe videti takšno situacijo z vidika naših pričakovanj, smo že naredili prvi korak k opuščanju zamere, saj s tem preusmerimo pozornost iz drugih na sebe. In le pri sebi lahko stvari začnemo spreminjati.

Ozaveščanje in sproščanje negativnih čustev in naših energijskih stanj

Drugi korak je, da ozavestimo in si priznamo svoja čustva in občutke. Nima smisla, da se delamo, da nismo prizadeti, užaljeni, razočarani, žalostni, polni bolečine. Priznanje lastnih negativnih čustev je naslednji korak, ki omogoča videti tudi naše reakcije na situacijo. Reakcije pa so povečini jeza, bes, sovraštvo in želja po maščevanju. Ob tem velikokrat sledi zdrs v stanje ubogega jaza oz. nezavedno igranje vloge žrtve s pomočjo katere črpamo energijo od drugih. Da jim dajemo drugemu občutek krivde, da jih poskušamo prizadeti na podoben način, da jim zbujamo slabo vest, da jih nenehno spominjamo na to, kaj so storili, da naredimo vse, da nikoli ne pozabijo, kaj so naredili in kako hudo zaradi tega trpimo. Na vse pretege poskušamo to zamero ohranjati živo in jo prenašamo s seboj kot kakšnega asa v rokavu, ki ga potegnemo, da uveljavljamo svoj prav. Druga reakcija pa je izliv besa in jeze na osebo, do katere čutimo zamero. Obe reakciji nas posledično energijsko izčrpavata.

Na tej točki je pomembno, da si vse to priznamo. Ko lahko pogledamo sebi v oči in se vsega tega, kar se kuha v nas, zavedamo, lahko začnemo sproščati negativne občutke ven iz sebe. Uporaba energijskih tehnik ali dihalnih tehnik, tek v hrib z namero sproščanja jeze ali pa magične kretnje za odločanje, včasih pa je dovolj globok, iskren jok iz trebuha. Naredimo vse, kar nam pomaga, da spravimo občutke in čustva v povezavi z zamero ven iz sebe. Seveda neškodljivo sebi in drugim. Ena od bolj učinkovitih tehnik za sproščanje zamer je rebirthing, ki deluje globinsko in omogoča sproščanje nakopičenih čustev in istočasno njihovo ozaveščanje.

Nikakor pa v takšnih situacijah ni dovolj samo pogovor. Pogovor deluje na ravni mentala, racia, naše zamere pa se večinoma nahajajo na čustveni in fizični ravni. Njihovo sproščanje in zdravljenje se mora tako zgoditi tudi na teh ravneh – to pa je daleč od razumskih ugotovitev.

Najpomembnejša je odločitev, da zamere ne potrebujemo več

Z zamerami je tako kot z vsemi našimi navadami, vzorci, načini delovanja in egom. Dokler jih negujemo in se jih oklepamo, ne bodo odšli in ne bo sprememb. Še naprej se bomo energijsko izčrpavali z ohranjanjem svojega ega, svoje ideje o sebi in ohranjali starega sebe. Zakaj? Ali je to potrebno? Ali v resnici potrebujemo vso to navlako, ki jo poimenujemo »jaz«? Poleg tega pa, če zamere dovolj dolgo zadržujemo v sebi in jih vedno znova premlevamo ali o njih govorimo, prej ali slej izbruhnejo posledice tudi na fizični ravni. Težke bolezni ali bolečine so velikokrat posledica nakopičenih zamer in nezmožnosti spuščanja tistega, »kar nas dela to kar smo«. Tako se oklepamo tega, kot da je to naše največje bogastvo, a v resnici je to pot v smrt. Zakaj bi vztrajali v tem, če nam ni treba?

REBIRTHING

Rebirthing je tehnika s katero lahko učinkovito sproščamo svoje zamere. Z rebirthingom namreč dostopamo v globlje nivoje svoje podzavesti, kjer se čistijo negativna čustva, zdravijo energijske blokade in sproščajo energije, ki jih držimo v sebi in se jih oklepamo (zamere, strahovi, nenehno premlevanje določenih dogodkov, razmišljanje o določeni osebi… ).

Temelj rebirthinga je zavestno, neprekinjeno, globoko in ritmično dihanje, ki človeka poveže z njegovo življenjsko energijo. Ta je velikokrat zablokirana, pasivna in v krču. Končni cilj procesa je, da energija zopet naravno zaokroži po telesu, ob tem pa se začnejo sproščati ujete energije v mentalnem, čustvenem in fizičnem telesu. Učinek se lahko čuti fizično, ko se sproščajo blokade, ki so nastale v mišicah zaradi fizičnih in čustvenih stresov (občutek mravljinčenja, zategovanja, napetost, trdost, bolečine ob določenih vitalnih centrih, organih) in tudi emocionalno (sproščanje jeze, žalosti, izražanje potlačenih občutkov in čustev). Ob tem pa se sprosti um, da se procesi lahko odvijajo brez naše nenehne kontrole in nadzora ter na ta način vsakič znova presegamo svoje omejitve, ki si jih sami postavljamo v glavi.

Rebirthing je preprosta tehnika z intenzivnimi rezultati, kljub temu da temelji na osnovnem življenjskem procesu – dihanju. Med rebirthingom lahko spoznamo, koliko smo v resnici sami sposobni narediti, se premakniti in spremeniti. Redna uporaba rebirthniga v okviru dela na sebi je skorajda nujnost. Na začetku je priporočljivo izvajanje pod vodstvom, kasneje ko pa posameznik bolje spozna svoje odzive, čustvena stanja, strahove in svoja razpoloženja pa ga lahko redno izvaja tudi doma.

Rebirthing je odličen za vse tiste, ki ne želijo več »bežati od sebe«, za tiste ki se hočejo znebiti večletne bremeneče prtljage in za tiste, ki so pripravljeni prevzeti »vajeti življenja v svoje roke«. To je pravi način za ozaveščanje problemov in iskanja rešitev znotraj sebe. S tem nehamo prelagati odgovornost za svoje življenje na druge in začnemo graditi svoj steber zavedanja. Rebirthing je pot do lastne notranje moči in zavesti, do resnice o samem sebi.

Natalija Pavlin

www.magicnost-gibanja.si

  • Članki
Na individualnih in skupinskih delavnicah učimo različne energijsko-gibalne, meditacijske in dihalne tehnike. Vsaka delavnica je tematsko zaokrožena in omogoča kontinuirano ozaveščanje notranjih procesov posameznika. Več informacij: www.magicnost-gibanja.si
Deli to s prijateljem