Kako smo letos pomagali našemu planetu?

Po koncu prvega desetletja v novem stoletju se lahko vprašamo, kaj je človeštvo naredilo za lepši, boljši in bolj zdrav (zelen) svet?

Imeli smo težave z zmanjševanje izpustov CO2, izpolnitvijo postavljenih ciljev glede ohranjanja biotske raznovrstnosti in preprečevanjem onesnaževanja oceanov, atmosfere in prsti.

Posledice onesnaževanja smo že občutili na lastni koži, zato tudi okolje počasi dojemamo drugače. Discovery News je pripravil pregled, kaj smo v zadnjih desetih letih storili na Zemljo.

Reševanje severnih medvedov

Čeprav niso označeni kot “zelo ogrožena živalska vrsta” so severni medvedi dobili dodatnih 120 milijonov arov zaščitenega območja na Aljaski. Tu je prepovedano iskanje in črpanje nafte. Znanstveniki pa so ugotovili, da lahko ustavimo tudi segrevanje ozračja, ki medvede najbolj ogroža – in da še nismo dosegli točke brez vrnitve.

Iskanje obnovljivih virov energije

Gozd vetrnih turbin v Severnem morju, fotovoltaična elektrarna v New Yorku, osmotske elektrarne – obnovljivi viri energije so letos zadihali s polnimi pljuči. Zaupanje v trg alternativnih virov je ostalo močno, kljub recesiji, in se celo utrdilo.

Več kot 60 odstotkov Američanov, ki so sodelovali v anketi, je podprlo skrb za okolje in čim manjšo odvisnost od fosilnih goriv.

Električni avtomobili

Avtomobili na fosilna goriva se še niso poslovili, vendar pa jim električni vse bolj kažejo zobe. O novih jeklenih konjičkih je začel razmišljati tudi Jaguar.
Pametni načini zelenega življenja

Varčevanje z energijo je v letošnjem letu postalo “trend”. Nekateri lastniki hiš so prebarvali strehe z belo barvo, posadili vrtove, kupili zasebne vetrne turbine in hiše okrasili z LED novoletnimi lučkami. Ljudje tudi sami vse bolj razmišljajo, kako bi lahko na ekološki način prihranili energijo.

Reševanje koralnih grebenov

UNESCO je v letošnjem letu koralni greben na Havajih razglasil za naravno dediščino. Sicer pa so občutljivi morski ekosistemi dobili v svetu ogromen pomen. Tudi človeštvo se vse bolj zaveda njihovega obstoja, načina ohranjanja.

Ohranjanje biotske raznovrstnosti

Letošnje leto je bilo namenjeno prav temu in čeprav vsi cilji morda niso bili izpolnjeni, je beseda zveza dobila drugačen prizvok. Znanstveniki so odkrili več novih živalskih vrst in določili tiste, ki so najbolj ogrožene.

Biologi so predstavili še, kaj grozi človeštvu, če bo ostalo brez biotske raznovrstnosti.

Boj proti plastiki

Okoljevarstvene skupine so napovedali oster boj plastiki, plastičnim vrečkam in drugim podobnim izdelkom, ki imajo kratko življenjsko dobo, se jim da izogniti in zamenjati z drugimi, okolju bolj prijaznimi, izdelki. Proti plastičnim vrečkam se borimo tudi v Sloveniji.

Ohranjanje morskih psov

Je bilo leto 2010 leto morskih psov? Ne ravno. Veliko živalskih vrst je ogroženih, med njimi so tudi morski plenilci. O njihovih težavah so spregovorili na letošnjem kongresu, kjer so izrazili tudi željo po ohranjanju morskih psov v Mediteranskem morju.

Na Maldivih so letos območje v veliko 90 tisoč kvadratnih kilometrov razglasili za varovano območje, kjer velja prepoved preprodaje plavuti morskih psov.

Avtor: tp, Discovery News
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: