Išči
Generic filters
intimna nega
foto:pixabay.com

Kako zelo strupeni in nevarni so vložki in tamponi?

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Verjetno se sploh ne zavedate, kako zelo strupeni in nevarni so lahko običajni vložki in tamponi, ki jih vsak mesec uporabljate v času menstruacije. S povsem preprostim trikom lahko kar doma preverite, ali so vaši vložki naravni ali pa gre za nevarno plastiko.Zares varna je torej le uporaba naravnih vložkov in tamponov iz ekološkega bombaža ter menstrualne skodelice, a le tiste, ki niso narejene iz silikonov.

Iz kakšnih materialov bi morali biti tamponi in vložki, da bi bili zares Kako zelo strupeni in nevarni so vložki in tamponi? 1varni in zdravi za uporabo?

Zares varni so le vložki in tamponi, ki so narejeni 100% iz ekološkega bombaža. Veliko žensk danes misli, da kupuje naravne vložke, ker na vložkih piše naravno. Naredite majhen test. Prižgite zgornji sloj vložka, ki je v stiku s kožo, z vžigalnikom. Če se bo vložek začel topiti kot plastika, potem veste, kaj je lahko razlog vaginalnih vnetij. V kolikor se vložek le osmodi, boste videle, da gre za bombaž. Zakaj ekološki bombaž? Ker je običajen bombaž takoj za kavo najbolj prepreden s pesticidi.

Zakaj so običajni tamponi lahko škodljivi?

Običajni tamponi vsebujejo dve zdravju zelo škodljivi in nevarni sestavini.– Dioksin: Je toksična in karcinogena kemikalija, ki nastane pri postopku beljenja s klorom. Lahko povzroči resne zdravstvene težave, saj lahko poškoduje reproduktivni sistem. Povezujejo ga z nastankom endometrioze, z rakom rodil, s poškodbami novorojenčkov in pomanjkanjem imunskega odgovora (fibromialgija), če omenimo le nekatere. Možne posledice so odvisne od stopnje izpostavljenosti dioksinu. Dokazano je namreč, da ne obstaja varna raven dioksina. Raven dioksina, absorbirana v ženskah (v maščobnem tkivu, jetrih, mleku), ki redno uporabljajo tampone (4 do 5 na dan med menstruacijo, 5 do 6 dni na mesec), je po 38 letih menstruacije v telesu precej večja kot je sprejemljivo s strani okoljevarstvenega zavoda.– Viskoza ali rajon: Ta naredi tampon nevarnejši, saj gre za supervpojno jedro. Ostra vlakna rajona, ki se prilepijo na vaginalno steno (običajno tamponi nimajo varovalnega ovoja, ki preprečuje lepljenje vlaken), lahko ustvarijo ranice, skozi katere dioksin prehaja v telo in povzroči celo sindrom toksičnega šoka (TSS).Zopet lahko opravite test. Namočite tampon, ki ga običajno uporabljate, v kozarec z vodo. Kako zelo strupeni in nevarni so vložki in tamponi? 2Pustite ga eno uro v vodi in poglejte koliko delcev tampona prosto plava po kozarcu. Vsi ti delci lahko ostanejo znotraj vas. Če v kozarec namočite tampon, ki je 100% narejen iz ekološkega bombaža, ne boste v vodi opazili nobenih delcev.Običajen tampon v stiku z vodo razpade.Pri tamponu iz bombaža v vodi ne bo nobenih delcev.

Kakšni so znaki vnetja zaradi kemikalij v vložkih in tamponih?

Večina ima neprijeten občutek srbenja, vnetja, rdečice, povečanega izcedka in neprijetnega Kako zelo strupeni in nevarni so vložki in tamponi? 3vonja na intimnih delih.V kolikor je do vnetja prišlo zaradi vložkov, lahko odpravo vnetja pozdravi že menjava plastičnih vložkov in tamponov z ekološkimi, ter uporaba ekološkega intimnega mila. Pri najbolj oglaševanih plastičnih vložkih, koža pri stiku s takim vložkom ne diha in ustvarijo se ustrezni pogoji za rast glivic (vlažno in toplo okolje). Pojavi se potreba po uporabi dnevnih ščitnikov perila, ki pa so zopet plastični in nas zapeljejo v začarani krog.Veliko žensk, ki so redno uporabljale Canesten, so si pozdravile dolgoletna vnetja z uporabo ekoloških vložkov, tamponov, intimnega mila ter pralnih praškov.

Kakšne snovi se navadno nahajajo v vložkih? Kako nevarne so za zdravje žensk? Hormonske motnje, vpliv na plodnost?

Pri vložkih so največje težave v plastiki, superabsorbentih, ki kri spremenijo v gel, dioksinu, ki nastane zaradi beljenja bombaža. Tudi celuloza ni najboljša izbira, saj viša pH sluznice, s čimer se poveča možnost vnetij in alergij. Običajni tamponi so res zelo nevarni, zato jih popolnoma odsvetujem. Zaradi škodljivih sestavin vplivajo tudi na plodnost.

Med ženskami so popularni tudi odišavljeni vložki? Kako varni so v resnici?

Nobeni odišavljeni vložki niso primerni za intimno nego. V parfumih, ki so označeni tudi z besedo »fragrance«, se lahko skriva skoraj 200 različnih sestavin, od katerih so mnoge strupene in rakotvorne. Klinične raziskave dokazujejo, da dišave napadajo centralni živčni sistem, povzročajo poleg glavobola, vrtoglavice, kašlja, nadražene kože tudi depresijo, hiperaktivnost in razdraženost. V kolikor bomo primerno skrbeli za svojo intimno nego, ne bomo potrebovale nobenih umetnih dišav.

Kaj pa nega? Kakšna bi bila pravilna, naravna intimna nega? Ženske morda pretiravajo z dišečimi mili in penečimi geli?

Ženske vsekakor pretiravajo z uporabo dišečih mil. Priporočam naravna ekološka intimna mila, tam zagotovo ne boste našli škodljivih substanc ali uporabo glinenega mila, ter nošenje spodnjega perila iz naravnih materialov.

O menstrualni skodelici

Namenjena je zbiranju menstrualnega toka, namesti pa se podobno kot tampon. Pomembno je, da kupite res kvalitetno menstrualno skodelico. Na trgu so različne, večinoma so narejene iz kitajskega silikona. Obstajajo pa tudi takšne, ki so narejene iz medicinskega naravnega materiala, ki je dosti mehkejši in prijetnejši kot silikon. Tudi sama oblika in majhni detajli se med menstrualnimi skodelicami razlikujejo (npr. kakšne oblike je pecelj za odstranjevanje, ali ima luknjico za lažje odstranjevanje in podobno). Prednost menstrualne skodelice je ta, da lahko z njo tudi spite, saj jo je potrebno zamenjati najkasneje v 12-ih urah. Menstrualna skodelica ne povzroča sindroma toksičnega šoka. Če je menstrualna skodelica pravilno vstavljena, ne pušča, je pa pri tem potrebno nekaj vaje.Avtor: Tjaša Pavček www.ekolife.si

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Bruce Lipton: Naša podzavest sproža vnaprej programirana odzivna vedenja

Bruce Lipton: Naša podzavest sproža vnaprej programirana odzivna vedenja

Numerološka napoved 19. – 25. 4. 2021: Zaupanje na preskušnji

Numerološka napoved 19. – 25. 4. 2021: Zaupanje na preskušnji

Nerazrešena čustva in dogodki iz otroštva trajno vplivajo na naše telo

Nerazrešena čustva in dogodki iz otroštva trajno vplivajo na naše telo

Bruce Lipton: Bolj sem želel najti srečo, bolj nesrečen sem postajal

Bruce Lipton: Bolj sem želel najti srečo, bolj nesrečen sem postajal

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem