Kamini segrevajo ozračje?

London – Zelo malo stvari je boljših od gretja pri kaminu sredi zime, razen če pri tem opravilu veste, da hkrati skrbite tudi za okolje.

Poročilo Združenih narodov razkriva, da so dizelski avtomobili, starejši od dveh let, in kamini največji onesnaževalci v razvitem svetu, saj "črni ogljik" ali saje povzročajo podnebne spremembe, poroča britanski Guardian.

"Lepo je sredi zime sedeti pred ognjem, a morali bi imeti ogromno slabo vest," je zapisal znanstvenik Joseph Alcamo. Moderni kamini naj saj ne bi povzročali, medtem ko cenejši in starejši to še vedno počnejo. Najslabši so tisti na drva, saj jih je skoraj nemogoče posodobiti z moderno tehnologijo, ki bi "lovila" delce, ki onesnažujejo ozračje. Tudi dizelski avtomobili, starejši od dveh let, emitirajo delce, ki so dovolj veliki, da onesnažujejo ozračje in spodbujajo podnebne spremembe.

Saje so težava, saj zaradi črne barve absorbirajo sončno svetlobo, hkrati pa onesnažujejo sneg na področjih Arktike, Sibirije in drugih področjih. Umazan sneg absorbira več sevanja in povzroči segrevanje ozračja.

Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

foto: Tomaž Bukovec

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: