Ekologija

Kitajska vsako leto zaradi onesnaževanja okolja izgubi 152 milijard evrov

Peking – Stroški onesnaževanja zraka, zemlje, vode in drugih vplivov na okolje je Kitajsko v letu stalo 152 milijard evrov, kar predstavlja 3,9 odstotka BDP.

Hitro razvijajoče se gospodarstvo Kitajsko skoraj vsako leto zaradi škodljivih vplivov na okolje stane več kot bilijon juanov, razkriva vladno poročilo.

Kitajska akademija za okolje je ugotovila, da je v letu 2008 cena stroškov, ki so jo povzročili onesnaževanje, zastrupljanje zemlje in izginjanje močvirji, narasla na 1,3 bilijona juanov, kar predstavlja 3,9 odstotka BDP Kitajske. Večina teh stroškov se ne pojavlja v knjigah korporacij ali v državnem proračunu, vendar pa ustvarja okoljski primanjkljaj, ki bo dolgoročno prinesel več škode kot koristi.

Vlada je že sprejela ukrepe, s katerimi namerava izboljšati zrak v mestih in očistiti zastrupljeno vodo, poročilo pa je vseeno razkrilo, da so se v petih letih do 2008 stroški zaradi onesnaževanja zvišali za 74,8 odstotka.

Ob tem pa so znanstveniki opozorili, da ocena stroškov ni povsem natančna. Raziskava iz leta 2007 je ocenila, da onesnaževanje okolja Kitajsko letno stane 780 milijard juanov (89,7 milijarde evrov), vendar ob tem ni upoštevala ceno izgube biotske raznovrstnosti, dezertifikacijo in slabšanje kvalitete prsti, ki jo uničuje preintenzivno kmetijstvo. Prejšnji teden so uradniki že opozorili, da suša in erozija prsti grozita zalogam vode v Pekingu in hrane.

V petletnem načrtu vlada napoveduje strožje okoljevarstvene ukrepe in upočasnitev ekonomske rasti z 10 na 7,5 odstotka. Zakonodajalci so prepričani, da je država na dobri poti, da reši uničene ekosisteme. V zadnjih petih letih naj bi celo padla raven onesnaževanja z žveplovim dioksidom, čeprav so težave še vedno pereče.

Več sto ljudi je v zemeljskih plazovih (kombinacija poplav, krčenja gozdov in slabo ravanje s prstjo) izgubilo življenje. Stroški saniranja področji, ki so geološka ogrožena, nanje pa škodljivo vplivajo še ljudje, bodo ogromni, še opozarjajo strokovnjaki.

Avtor: tp, Guardian
www.eko.dnevnik.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !