Klimatske spremembe: prevelika poraba mesa

Vsak lahko na enostaven in praktičen način skrbi za podnebje: manj mesa in mlečnih izdelkov. V ta namen so znanstveniki z Inštituta za raziskovanje klimatskih posledic (PIK) v Potsdamu objavili nove, presenetljive podatke.

S pomočjo potrošnikov bi se lahko podnebju škodljivi izpusti metana in dušikovega oksida, ki nastajajo v kmetijstvu, do leta 2055 zmanjšali za več kot 80%.

Toplogredni plini po eni strani nastajajo zaradi gnoja in gnojnice prežvekovalcev v množični živinoreji. Po drugi strani proizvodnja mesa povečuje potrebo po gnojilih. Za proizvodnjo živalske krme je potrebnih več poljedelskih površin, kot bi jih bilo potrebno, če bi se ljudje prehranjevali le s poljščinami. S tem je povezano tudi vse večje uničevanje gozdov.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v strokovni reviji Global Environmental Change, avgust 2010, stran 451-462: »Food consumtion, diet shifts and associated non-CO2 greenhouse gases from agricultural production«. Na spletni strani: www.sciencedirect.com
Vir: Freiheit für Tiere št. 4/2010, prevod: Petra Pogačar
Vir: revija Osvoboditev živali, december 2010

foto: freedigitalphotos.net

O Društvo za osvoboditev živali

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je prostovoljna in nepridobitna organizacija, ki se bori za boljši položaj živali. Prizadeva si za uveljavljanje pravic živali v Ustavi in predpisih ter v praksi tako, da bi lahko živali živele življenje, ki je primerno njihovi vrsti, svobodno in v miru ter brez strahu, da jih bo kdo preganjal, mučil ali ubil.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: