Ko reciklirana oblačila postanejo modna smernica

Stare majice z novimi simboli, krilo iz kravat, torbica iz zaves …

Povprečen Slovenec letno odvrže okoli 14 kilogramov oblačil. Pol kilograma odvrženih oblačil pa ustvari 26 kilogramov ogljikovega dioksida, zato ni nenavadno, da reciklirana oblačila postajajo modna smernica.

Za milijon ton novih oblačil potrebujemo 6 milijard litrov nafte, pri izdelavi ene majice pa se porabi 140 gramov pesticidov. Za proizvodnjo bombaža se namreč porabi kar 16 odstotkov svetovne porabe insekticida.

V Sloveniji letno nastane od 5.000 do 6.000 tekstilnih materialov, na odlagališčih pa jih zberejo 1.000 ton, čeprav je mogoče kar 90 odstotkov tekstila reciklirati. Ena izmed ambasadork trajnostnega razvoja je Neli Štrukelj, ki je svojo prvo torbo iz ostankov tapetniške industrije in zaves naredila za diplomsko nalogo. Ker je sama zelo zadržana do množične proizvodnje in potrošnje, njena kolekcija – stare majice z novonatisnjenimi simboli tržnega kapitalizma – sporoča, da je okoljsko odgovorno ravnanje lahko izhod iz krize.

Na recikliranje prisegajo tudi v kulturno-ekološkem društvu Smetumet, kjer so med drugim ustvarili krilo iz kravat, obleko iz etiket in gumbe s sporočili.

Avtor: A. Mu.
www.rtvslo.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: