Ko se poslovite od starega, novemu odpirate vrata 1

Ko se poslovite od starega, novemu odpirate vrata

OnLine ključ do dušeOnLine ključ do dušeOnLine ključ do duše
OGLAS

Pospravljanje kot umetnost

Spomladi na stežaj odpiramo okna in vrata. V svoj bivanjski prostor vabimo sončne žarke ter svež zrak. Energijo zime ter zapečkarstva je potrebno izgnati iz vseh prostorov. Zato se ob prvem prijaznem vremenu lotimo tudi generalnih čiščenj. To je opravilo, ki zahteva kar celega človeka. Ne samo da je fizično naporno, med rokovanjem s čistili in čistilnimi pripomočki prostor tudi preurejamo.

Človek je z gradnjo prostornih domov ter varnosti pričel z nič kaj naravno lastnostjo – s kopičenjem. Še posebej v naši deželi je znan rek, da čez sedem let prav vse pride prav. Tako shranjujemo predmete brez čustvene ter stvarne vrednosti. Zdi se nam, da če bi jih pospremili v zabojnik za smeti, da bi izgubili vrednost. Mi, ne predmet.

Naše stanovanje ni le domače ognjišče in pribežališče, pravzaprav je tudi ogledalo ali osebna izkaznica. Z urejanjem in urejenostjo sporočamo zunanjemu svetu tudi naše osebne lastnosti. Le-te se zrcalijo tudi v našem templju – telesu.

Ljudje, ki se zlepa ne morejo posloviti od predmetov in jih kopičijo prav po vseh vogalih, navadno pesti zaprtost. Pretirane potrošnike navadno pestijo tudi odvečni kilogrami. Mastna in lepljiva kuhinja sporoča tudi primanjkljaj v osebnih higienskih navadah. Seveda se je potrebno sprijazniti tudi z dejstvom, da v gospodinjstvih, kjer prebivajo tudi mali otroci, kakega posebnega smisla za urejenost ne moremo iskati. Mali nadebudneži vsakršen red ali nam smiselna zaporedja uredijo po svoje. Utrujene mame pa si lahko pridržijo pravico do občasnega kaosa tudi na račun zasluženega počitka ter sreče otrok. Pomembno je, da se v neredu ne izgubimo ter v stanovanju vzpostavimo cikle, ki omogočajo osnovno higieno ter praktično estetiko.

Z urejenim domom vplivamo na zdravje, energijo, ekologijo ter širše.

Dom je nenazadnje tudi majhna celica svetovne družbe. Prav neupravičeno se zgražamo nad morskimi bitji, ki se dušijo s plastičnimi vrečkami, hkrati pa v bližnji trgovini nakupujemo artikle v nepotrebnih embalažah. Potrošništvo ter cenovna dostopnost vsega, četudi iz nasprotnega pola sveta, je tudi očiten vzrok kopičenja. Pravzaprav imamo vsega preveč. V dom vnašamo artikle brez vrednosti pod krinko ugodnosti.

Japonci veljajo za minimaliste. Naši domovi so v primerjavi z njihovo enostavnostjo pravi preporod baroka. O tem nas osvešča tudi umetnica pospravljanja – Marie Kondo – Japonka, ki je zaslovela s svojimi metodami urejanja osebnega prostora po vsem svetu. Pospravljanje je univerzalno opravilo. Kaj pospravljamo, shranjujemo in vzdržujemo, pa se razlikuje tako pri posamezniku kot v širših družbah. Skupni imenovalec vsem pa je vrednost.

Marie definira vrednost predmetov drugače. Vsa lastnina mora imeti poleg uporabne tudi čustveno vrednost. Odložen predmet ne sme obviseti ali obsedeti v zaprašenosti. V kolikor nečesa ne uporabljamo redno, je čas, da predmetu poiščemo novega skrbnika. Kako se lotimo pospravljanja po metodi »konmarie«? Priporočamo nekoliko omiljeno metodo. Kljub vsemu pa se pripravite na presenečenje, da se boste s pomočjo razuma znebili tudi več kot polovice krame. Preostanek pa vam da misliti.

Vsake sobe se lotimo posebej. Posvetimo ji en dan. Vse predmete iz vseh omar ter polic zložimo na sredino sobe. Lotimo se prav vsakega posebej. Podržimo ga v rokah ter ugotovimo, ali v nas budi občutek sreče in ugodja ali nas zgolj skrbi. V kolikor se vaš um prične pogajati z vašimi občutki, to pomeni, da se od predmeta poslovite. Predmete, ki ne vzbujajo sreče, razdelite v več košar. V prvo zložite predmete, ki jim boste poiskali nove lastnike s prodajo ali z darovanjem prijateljem. V drugo zložite predmete, ki jih želite podariti dobrodelnim ustanovam, v tretjo pa tiste, ki jih je potrebno zavreči. Predmete, od katerih ste se poslovili, ne zadržujte v hiši, pač pa jih nemudoma odnesite tja, kamor ste jih namenili. Predmeti, ki ostajajo z vami, naj bodo urejeni v pokončno držo. Tiste za pogosto uporabo zložite bližje dosegu. Oblačila zložite po namenu ter barvnih odtenkih. Prav vsako oblačilo pogladite, zložite ter odložite. Vaša omara naj bo kot izložba. Vsak kos naj vabi k občudovanju ter uporabi. Enako velja za knjige. Če samevajo na policah, jim poiščite nov dom. Obdržite le tiste, ki jih večkrat poprimete v roke. Zavrzite stare zapiske ter izrezke, saj jih zagotovo nikoli ne boste pregledali. Navadno jih odložimo na polico z utemeljitvijo, da nas bodo počakali, ko bomo imeli čas. Posebna nevarnost so zaboji in vreče z drobnarijami, ki ne sodijo nikamor, hkrati pa se od njih ne moremo posloviti. Nekaj jih seveda lahko obdržite, za bivanje pa jim namenite le eno škatlo. Ko se ta napolni, morate prenehati s kopičenjem.

Ko se poslovite od starega, novemu odpirate vrata.

Bivanjski prostor, ki ga osvobodimo navlake, pridobi novo energijo. Z metodo »konmari« se osvobodimo tudi brezpredmetnega nakupovanja. Vsaka stvar naj ima svoje mesto ter energijski naboj. Za prav vsak predmet morate vedeti, kje ga shranjujete ter tudi, kdaj ga uporabljate. Bojda pa drži tudi nepisano pravilo, da če si nekaj že tretjič izposojate, se spodobi, da se odločite za nakup.

Marie Kondo z metodami pospravljanja utira pot tudi zdravim navadam. Obrestujejo se tudi na področja skrbi za telo in duha. Večkrat kot očistimo stanovanje, bi morali prečistiti tudi misli. Misli se odražajo v naših dejanjih, ta pa puščajo pečat tudi v urejenosti doma. Dom je resnično naše zrcalo, saj je to prostor, kjer odložimo vse maske. Kot pravi Marie, se je potrebno domu tudi pokloniti ter zahvaliti. Hvaležnost pa je tudi občutek izpolnjenosti. Predstavljajte si, da bi jutri izpuhtelo vse, za kar danes niste hvaležni. Hvaležni pa smo za vse, kar nam je blizu. Vse ostalo je nepotrebna navlaka – v glavi in v hiši. Uživajte v preprostosti izpolnjenosti.

Lucija Šušteršič

  • Članki
“Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja.” Alfred Vogel
Ko se poslovite od starega, novemu odpirate vrata 9

V opoju narcisa

Kako prepoznati narcistično motnjo, jo odstraniti iz svojega življenja in začeti znova. Rešiti se iz narcisove mreže ni dovolj; treba je izstopiti tudi iz lastne kletke. Imate v svojem življenju osebo, ki se je nekako bojite, obenem pa vas privlači oziroma je ne morete zapustiti? Se po druženju z njo...

Več

PodobneObjave

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni dogodek

Zadnje objave

Izpostavljamo

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Društvo Pesem duše

Društvo Pesem duše

Ni Komentarjev
Joe DispenzaJoe DispenzaJoe Dispenza
Deli to s prijateljem