Išči
Generic filters
Koža – ogledalo zdravja

Koža – ogledalo zdravja

Spremljaj objave: A.Vogel
X

Spremljaj objave: A.Vogel

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Koža – ogledalo zdravja 7Koža – ogledalo zdravja 7Koža – ogledalo zdravja 7

Koža je naš največji organ. Telo loči od okolja in ščiti notranjost. Koža razkriva tudi naše notranje dogajanje. Prav nič ne more skriti. Povsem odkrito razlaga prehranske, gibalne in spalne navade. Ne samo to, o našem počutju pove več kot besede.

Prazniki so posebno obdobje, ko malo popustimo vajeti. Ne samo glede aktivnosti, pošteno vplivajo tudi na prehrano. Prav posebno poglavje praznikov je namreč kulinarika. Druženje in polne mize dobrot terjajo svoj davek tudi ob koncu praznikov. Ker je zadnje čase druženje omejeno, si marsikdo občutke samote, oddaljenosti, odtujenosti potolaži z grižljaji.

Posledice zapiranja vase in v notranje prostore utrpi tudi prebava. Saj ne da bi pretiravali pri sadju, zelenjavi, dobrodejnih vlakninah in podobnih budilcih zdravja. Hitro podležemo sladkorjem, škrobu in maščobam. Sladkor je buditelj teka. Pa ne tistega zdravega, zaradi katerega si nadenemo športne copate. Sladkor budi apetit, željo po še in še več. Ko zapolnimo občutek duševne in želodčne praznine, pa navadno že prehitimo možgane. Ti se na užitkarsko prenajedanje odzovejo, ko je mera že prepolna. Sicer pa bi z zdravo izbiro hrane in tudi primernim žvečenjem aktivnost uskladili z odzivom v centrali. Zmerno poln želodec, ki javlja v možgane, da je vse ok, da se ni za bati lakote, stradanja in pomanjkanja, uskladi tudi pomirjujoče odzive živčevja. Ko sistem napolnimo, bi se moral odzvati z ugodjem, oziroma z energijo in elanom. Praznične pojedine pa nas prej uspavajo, polenijo in vabijo v toplo zavetje.

Hrana je vir energije in gradnik našega telesa. Količine je pomembno uskladiti z aktivnostjo. Tako bi morali za praznike, ko se več zadržujemo doma, jesti manj. Praksa pa kaže ravno obratno. Neporabljeno energijo skladiščimo v maščobnih celicah, za hude čase, ki nikoli ne pridejo. Precej hudo pa se je z odvečnimi kilogrami spopasti. Odvečni kilogrami ne povzročajo občutka ugodja. Navadno smo zaradi njih nejevoljni. Posledice praznikov so opazne tudi na koži. Koža se mora odvečnim kilogramom prilagoditi. Praznični rešilni obročki zahtevajo manjše raztege. Vztrajanje v neaktivnosti in užitkarjenju pa lahko zmogljivosti kože tudi presežejo. Ko narastemo za eno ali dve konfekcijski številki, lahko tvegamo tudi pojav strij.

Neaktivnost in energijske zastoje pa je moč razbrati že na obrazu.

Zmanjšana cirkulacija vpliva tudi na drobne mišice obraza.

Zabuhlost okoli oči, upadla lica ter sivkast ten, ki obraza ne zapustijo tudi v opoldanskih urah, so znak energijskih zastojev. Tudi koža po telesu postane toga, suha in občutljiva.

Prepoln želodec krati tudi spanec. Kvaliteten nočni počitek ter hkrati tudi najdaljši dnevni post kot povratna zanka vplivata na zdrav tek in energijo.

K prazničnim obredom dodajmo še alkohol. Glede na energijsko vrednost resnično ni skromen. Ob zmernem doziranju ima rahlo uspavalen učinek, ob prekomernem pa nas z glavobolom položi v posteljo. A tovrstni počitek nas ne napolni z energijo, še manj pa regenerira. Alkohol nas v veliki meri tudi dehidrira. Kot že omenjeno, pa se začarani krog odraža tudi na koži.

Kako torej preživeti praznike zdravo in se hkrati ne odreči tudi sladkim pregreham?

Enostavno! Obudite stare dobre navade! Glede na okrnjene možnosti boste potrebovali le nekaj zamenjav.

Intenzivnost gibanja na delovnem mestu lahko uprizorite tudi doma. Le manjkrat bo potrebno uporabiti dvigalo, se večkrat odpraviti na sprehod, tek ali izvesti vadbo doma. Pri prazničnih jedeh naj bo vedno pri roku tudi vrč vode. Uživajte jo med jedjo ter tudi med pitjem alkohola, saj vas le ta dehidrira. Pomagala bo pri lagodju v želodcu in tudi dobro varovala prekomernost. Preden z vilico zabodete v najbolj mastne in slastne jedi, zaužijte tudi sadje in zelenjavo. Vlaknine bodo hvaležno uravnavale vaš krvni sladkor. Po jedi si energijo naberite z gibanjem in ne s kavo. Predramite se s toplo limonado.

Nekatere pregrehe se na koži lahko prikrije z ličili in negovalno kozmetiko. Koži se lahko posvečamo z obeh plati. Z zunanje ji bo najbolj godilo suho ščetkanje, masaža z negovalnimi mazili, pilingi in oblogami. Najbolj pa ji prijajo razvade iz domače kuhinje, ki bi jih sicer lahko tudi zaužili.

Kava, sladkor in olje so odlične sestavine pilinga, stepen beljak z medom pa ima na koži tudi regenerativne učinke. Skratka med prazniki in v tem posebnem času ne pozabimo izjemnega pomena vsega, kar damo vase in nase. Blagodejnost v želodcu vam omogoča, da se v svoji koži počutite odlično.

Lucija Šušteršič

  • Članki
“Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja.” Alfred Vogel

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: A.Vogel
X

Spremljaj objave: A.Vogel

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem