Letalo prihodnosti naj bi zmanjšalo porabo goriva za več kot 70 odstotkov

Pasadena – Zaradi spektakularnih odprav v vesolje poznamo Naso (National Aeronautics and Space Administration – Nacionalna agencija za vesolje in aeronavtiko) predvsem kot ameriško vesoljsko agencijo, ne pa toliko kot aeronavtično agencijo. Toda Nasa je zelo pomembna tudi na področju letalstva in zadnje čase posveča veliko pozornosti prihodnosti potniškega letalskega prometa.

Soočiti se želi z izzivom, ki ga predstavljata vse večje število letalskih potnikov in zmanjševanje naftnih rezerv. Tako je lani začela velik projekt, katerega cilj je izdelati revolucionarno potniško letalo, ki naj bi začelo leteti leta 2025. Zaznamovati bi ga morali predvsem dve odliki: bilo naj bi hitrejše od sedanjih potniških letal in manj škodljivo za okolje.

Smeli načrti z znanimi proizvajalci letal

Pred nekaj meseci je Nasa pogodbo o sodelovanju pri projektu sklenila s tremi znanimi ameriškimi proizvajalci letal: Lockheed Martin, Northrop Grumman in The Boeing Company. Prvi dve podjetji sta znani po izdelovanju najmodernejših vojaških letal.

Lockheed Martin je izdelal F-22 in F-35, ki ju radarji skoraj ne zaznajo, Northrop Grumman pa prav tako nevidni bombnik B-2. Boeing slovi kot eden največjih proizvajalcev potniških letal na svetu in ravno te dni mediji poročajo, da ga je lani v zdaj že tradicionalnem dvoboju in tekmi po številu prodanih potniških letal prehitel evropski Airbus.

Trije projekti

Strokovnjaki treh vrhunskih letalskih konstruktorjev so že predstavili zamisli o Nasinem letalu prihodnosti. Glavna značilnost letala, kot si ga je zamislil Lockheed Martin, je, da bo reaktor zadaj namesto zadnjih kril.

Northrop Grumman bi reaktorje raje imel spredaj, tako da bi bilo več prostora za potnike. Boeing pa si je zamislil zelo veliko letalo, ki bi bilo zelo široko in dolgo, a tudi zelo ploščato, tako da bi bilo podobno že omenjenemu nevidnemu bombniku B-2.

Manj hrupa, goriva in sledov na nebu

Gre za prvotne projekte, ki jih bo treba letos še razviti in konkretizirati. Predvsem se bodo morale tri ekipe prilagoditi Nasinim zahtevam, da hitrost letala dosega 85 odstotkov hitrosti zvoka, v enem poletu mora narediti 11.000 kilometrov, teža vseh potnikov in tovora pa bi lahko bila med 22 in 44 tonami.

Poleg tega morajo vsi trije omenjeni predlogi treh velikih ameriških proizvajalcev letal upoštevati glavne cilje letala prihodnosti, ki so predstavljeni na Nasini internetni strani: biti mora manj hrupen kot druga potniška letala, emisija izpušnih plinov mora biti znatno nižja, prav tako poraba goriva.

Letalo prihodnosti naj bi leta 2025 zmanjšalo porabo goriva celo za več kot 70 odstotkov, za toliko bi se zmanjšala tudi emisija škodljivih plinov, ki na nebu puščajo sledi (“chemtrail”). Še bolj bi se zmanjšal hrup, ki ga povzroča letalo.

Leto testiranj

V nadaljevanju letošnjega leta bo vsaka od treh ekip raziskovala, razvijala, testirala, simulirala, spreminjala in izboljševala svoje inovacije in tehnologije. Najboljše letalo bo zmagalo na tem natečaju. Projekt financira Nasa oziroma njena Agencija za aeronavtične raziskave v Washingtonu.

Že zdaj pa agencija v okviru projekta Okoljevarstveno odgovorno letalstvo, katerega cilj je tudi izdelava omenjenega letala, razvija tehnologijo, s katero bi kratkoročno za polovico zmanjšali emisijo okolju škodljivih plinov, tako da bi novo letalo porabilo tudi polovico manj goriva kot sedanja letala. Zmanjšal naj bi se tudi hrup, ki ga povzroča letalo.

Zložljiva letala

Omeniti velja, da ima Nasa tudi idejo o proizvajanju majhnih letal, ki bi bila dostopna posameznikom. Takšna letala bi imela zložljiva krila in bi se lahko tako brez težav namestila v garažo. V to smer gredo letala icon A5 z dvema sedežema, ki jih bo v drugi polovici leta začelo prodajati kalifornijsko podjetje Icon Aircraft po 100.000 evrov.

Avtor: Mihael Šorl
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: