Ekologija

Ljudje so v tem desetletju močno vplivali na segrevanje ozračja

London – Vodilni klimatološki raziskovalni center Hadley Center je predstavil dokaze, da ljudje „vse močneje“ vplivajo na segrevanje ozračja.

Podatki o vrsti podnebnih indikatorjev kažejo, da ljudje dolgoročno vplivajo na podnebje. „Iz podatkov je razvidno, da se ozračje segreva,“ je dejal oceanograf Matt Palmer. „Na dvig temperature – tako na površju kot v morjih – vplivajo večje emisije toplogrednih plinov.“ Center je združil podatke 20 institucij po svetu, podatke pa je zbral tudi s pomočjo satelitov, vremenskih balonov, ladji in boj.

O dvigu temperature pričajo višja vlažnost v zraku, dvig morske gladine in topljenje ledu, kot tudi krčenje ledenikov in ledu na Arktiki. „Naša analiza potrjuje, da so znaki segrevanja bolj očitni kot kdajkoli. Boljše razumevanje faktorjev, ki na podnebje vplivajo dolgo- in kratkoročno, pa nam bo pomagalo pri napovedih prihodnosti,“ je sporočila Vicky Pope.

Čeprav trend segrevanja ozračja ostaja, je center opazil, da se je njegova hitrost v zadnjih desetih letih znižala. Od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja so se temperature vsako desetletje dvignile za 0,16 stopinje Celzija. Od leta 2000 do 2009 pa so se dvignile za od 0,05 do 0,13 stopinje Celzija – kljub večjim emisijam CO2. Klimatologi zaenkrat še ne vedo, zakaj se je segrevanje upočasnilo, vendar menijo, da je za to lahko odgovorna „naravna variabilnost znotraj podnebja“.

Raven vodne pare v stratosferi je padla, kar je tudi lahko eden izmed faktorjev, ki je vplival na upočasnitev trenda segrevanja ozračja. Drugi razlog pa lahko leži v večjih emisijah aerosolov v ozračje (Azija).

Kljub upočasnjenemu segrevanju so britanski klimatologi prepričani, da je večji skok v temperaturah neizbežen.

Avtor: (tp, CNN)
www.eko.dnevnik.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !