EkologijaZdravi nasveti

Malezijci s pridelavo palmovega olja uničujejo gozdove

Malezija, druga največja pridelovalka palmovega olja na svetu, s širjenjem nasadov uničuje ogromna področja gozdov, poroča guardian.

Nasadi, na katerih pridelujejo palmovo olje, se nenadzorovano širijo, še posebej v malezijski državi Sarawak. V kolikor se bo ta trend nadaljeval z istim tempom, bodo gozdovi do konca desetletja tam praktično izginili, opozarjajo strokovnjaki pri Wetlands International.

Od leta 2005 je v Maleziji zgolj zaradi pridobivanja palmovega olja izginilo že skoraj 353.000 hektarjev gozdov, satelitski posnetki pa kažejo, da so Malezijci uničili že precej več gozda kot uradno priznavajo. Uničevanje gozdov – bodisi s sekanjem, izsuševanjem ali požiganjem – terja visok naravni davek in je posredno krivo za okoli deset odstotkov toplogrednih plinov. Lani naj bi izsuševanje močvirnatih območij za pridelavo palmovega olja v Maleziji prispevalo okoli dvanajst milijonov ton ogljikovega dioksida.

Na družbe, ki se v Maleziji ukvarjajo s pridelavo palmovega olja, nameravajo pritisniti tudi nekateri odjemalci palmovega olja z Zahoda. Sainsbury’s, Tesco in Boots nameravajo palmovo olje kupovati le še od dobaviteljev, ki s svojimi nasadi ne posegajo preveč v okolje, vendar se pridelovalcem zaradi izjemno velikega povpraševanja po palmovem olju najbrž ne bo prav nič potrebno prilagajati njihovim zahtevam.

Avtor: www.eko.dnevnik.si, guardian

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !