Išči
Generic filters
Mena moških - Andropavza

Mena moških – Andropavza

Spremljaj objave: A.Vogel
X

Spremljaj objave: A.Vogel

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Mena moških - Andropavza 7Mena moških - Andropavza 8Mena moških - Andropavza 8

Menopavzo pri ženskah poznamo. Vse pogosteje pa slišimo tudi o moški meni – andropavzi.

Ali ta res obstaja, kakšni so znaki, kako jo ugotovimo?

Andropavza je podobno kot menopavza pri ženski odraz telesnih in psihičnih sprememb, povezanih s hormonskimi spremembami in je del naravnega procesa staranja moškega. Andropavza sicer ni priznana s strani Svetovne zdravstvene organizacije, se pa o njej vse več govori in piše, prav tako je na voljo tudi vse več naravnih pripravkov in metod, ki moškemu olajšajo obvladovanje težave.

Upad moškega spolnega hormona

Za andropavzo naj bi bil značilen upad testosterona v krvi. Testosteron je spolni hormon, ki ga v veliki količini proizvaja moško telo. Ženske testosterona proizvajajo malo.

Testosteron nastaja iz holesterola v modih moškega. Impulz za nastajanje pride iz možganov (hipotalamus/hipofiza). Ko testosteron nastane, se iz celic sprosti v krvni obtok. Tu ga je ca. 45 odstotkov tesno vezanega na beljakovine in nedostopnega telesu. 50 odstotkov je rahlo vezanega na beljakovine (albumine) in 2 do 3 odstotke je prostega (ne vezanega). Oba, tako prosti kot rahlo vezan testosteron, sta telesu na razpolago, za opravljanje vseh potrebnih nalog. Takoj in najbolj dostopna je seveda prosta oblika tega hormona.

Upad testosterona ali upad aktivne oblike testosterona?

Z raziskavami so ugotovili, da se dejansko pri andropavzi ne zmanjša proizvodnja testosterona, ampak da je vse manj tega hormona v aktivni, telesu dostopni obliki. Vse več ga je torej trdno vezanega na beljakovine.

V kolikor nivo telesu razpoložljivega testosterona prične upadati, so temu ustrezno prizadeti procesi, ki brez testosterona ne morejo potekati. Če moški že občuti težave zaradi andropavze, laboratorijske meritve skupnega testosterona pa so še v mejah normale, je zato potrebno med drugim preveriti, kakšne so vrednosti v krvi telesu dostopnega testosterona (prosti in rahlo vezani testosteron). Specialist, ki se s tovrstnimi težavami ukvarja, je urolog (pa tudi endokrinolog). Ta vas bo tudi lahko napotil v ustrezen laboratorij. Kri odvzamejo dopoldan med 8. in 11. uro, ko je raven testosterona običajno najvišja.

Kdaj andropavza nastopi?

Andropavza se začne pojavljati počasi in ne tako hitro in opazno kot menopavza pri ženskah. Zato upad testosterona mnogo moških sploh ne opazi, začne pa se lahko že po 30. letu starosti.

Prvi znaki so vidni običajno med 40. in 45. letom, bolj izraziti pa so po 50. letu. Culley C. Carson, zdravnik iz Medicinske šole v Bostonu, meni, da ima več kot 60 odstotkov moških po letu 65 vrednosti testosterona pod normalnimi vrednostmi, značilnimi za moške, stare od 30 do 35 let.

Kako moški andropavzo čuti?

Testosteron je moški spolni hormon. Vemo, da je pomemben za spolni razvoj moškega, njegovo reprodukcijo in libido ter seksualno funkcijo. Npr. pomemben je za razvoj tkiva testisov, prostate, penisa … za nastajanje sperme, za erekcijo in ejakulacijo, za razvoj globokega glasu, poraščenost obraza in sploh večjo poraščenost telesa kakor pri ženskah, razvoj mišične mase in čvrstih kosti.

Znaki, ki so lahko povezani z andropavzo in upadom dostopnosti testosterona, so zato lahko izguba las, porast telesne teže (npr. moškim zraste trebušček), upad mišične mase in posledično upad moči, porast prsi, krhkost kosti, težave s prebavo, povečano znojenje, motnje dihanja in bitja srca, povišan krvni tlak, motnje erekcije, upad libida, plodnosti, povečana prostata, težave s sečili (pogosto uriniranje čez dan in tudi ponoči, vnetja sečil), utrujenost, motnje spanja, zaspanost, upad kreativnosti, koncentracije, hitre spremembe počutja, jeza, zaskrbljenost, depresija itd.

Je kriva andropavza ali …?

Kadar moški opazi zgoraj opisane pojave, je dobro razločiti, ali je zaradi njih prišlo res zaradi normalnega procesa staranja moškega ali so morda posredi drugi vzroki. Npr. upad testosterona je lahko posledica motenj v delovanju možganov (hipotalamus/hipofiza), motenj v delovanju mod (ki testosteron proizvajajo), uživanja določenih zdravil (opiati, steroidi, kemoterapija, radiacija …), ki motijo hormonsko ravnovesje, nenadnega porasta telesne teže – debelosti, lahko je tudi posledica kroničnega stresa, uživanja nekakovostne hrane, kroničnega pomanjkanja spanja itd. Za izboljšanje stanja (če ta ni zgolj posledica staranja – andropavza) je namreč ključno odpraviti vzroke, ki motijo ravnovesje hormonov.

Besedilo: Adriana Dolinar

  • Članki
“Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja.” Alfred Vogel

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: A.Vogel
X

Spremljaj objave: A.Vogel

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem