Mesec Damodara (kartik)

23.oktobra se pričenja vaišnavski mesec Damodara (kartik),ki je zelo ugoden, da poglobimo našo duhovo prakso. Trajal bo vse do 22.novembra, v našem templju pa imamo v tem času poseben program.

Festival Kartik praznujejo v templjih Gospoda Krišne po vsem svetu. Še posebej velika pa so praznovanja Kartika v Vrindavani v Indiji, sveti deželi, kjer so potekale otroške zabave Gospoda Krišne. Festival traja mesec dni in Krišnovi bhakte ga pridejo tja praznovat iz drugih delov Indije in z vsega sveta.

Ob večerih se bhakte zberejo v številnih vrindavanskih templjih, pojejo pesmi vdanosti, mantrajo Hare Krišna in Božanstvom darujejo svečke iz ghija. Bhakte vedo, da je Krišna Vsevišnja Božanska Osebnost in da ne potrebuje njihovih darov, a mu jih vseeno darujejo. To je v njihovo dobro, saj tako prebujajo svojo naravno ljubezen do Boga.
Gospod Krišna željno sprejema ljubezen in vdanost svojega bhakte.

Ljubezen pomeni dajanje, zato nam darovanje Božanstvom pomaga obuditi ljubezen do Boga. Sam Krišna v Bhagavad-giti pravi, da sprejme darove svojih bhakt.
V kartiku bhakte vdano služijo Krišni tudi tako, da se spominjajo Njegovih duhovnih zabav. Ker vedo, da je največja popolnost življenja vedno misliti na Krišno, med kartikom še posebej meditirajo o Krišnovih otroških zabavah, predvsem o Damodara-lili. Krišna je dobil ime Damodara, ker ga je v otroštvu Njegova mati, Jašoda, zvezala z vrvjo. Sanskrtska beseda dama pomeni vrv, udara pa trebušček. Mama Jašoda se je močno razjezila na porednega Krišno in ga z vrvjo zvezala čez trebušček, zato je Krišna poznan kot Damodara.

V mesecu kartiku bo festival potekal tudi v templju Novem Joga Pithu. Vsak večer bomo imeli Gaura-arati kirtan, peli bomo molitve Gospodu Nrisimhadevu in molitev Damodaraštako ter darovali svečke iz ghija Gospodu Damodari. Po Damodaraštaki bomo imeli različen program: predavanje, diapozitive, bhadžane z slikovno projekciji, branje iz knjige o Krišni in še kaj. Vsak večer pa bomo zaključili s prasadamom, Damodari darovano hrano in prijetnimi pogovori z zbranimi bhaktami.
Vir: www.harekrisna.net

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: