Išči
Generic filters
foto:pexels.com

Moški, ki imajo veliko testosterona, so manj dojemljivi za okužbe

Spremljaj objave: A.Vogel
X

Spremljaj objave: A.Vogel

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.

Zdravje moških

Ko zboli moški, pogosto kar – obleži. Na račun tega se v družbi velikokrat šalimo, a v resnici imajo moški kar nekaj opravičljivih razlogov za svoje slabo počutje. Zakaj moški običajno težje prenašajo prehladna obolenja in gripo? Ali zbolijo pogosteje? Preberite, kaj o tem pravijo imunologi …

Vpliv hormonov na imunski sistem

Raziskovalci na univerzi v Innsbrucku so preučevali, kako se moški imunski sistem razlikuje od ženskega. Ko namreč povzročitelji bolezni, kot so bakterije in virusi, vdrejo v telo, se z njimi spopade imunski sistem, ki pa se deli na dva sistema:Nespecifični imunski sistem predstavlja prirojeno splošno imunsko reakcijo, ki ni prilagojena na točno določene povzročitelje. Specifični imunski sistem pa se s posebnimi obrambnimi celicami ciljno usmerja proti določenim povzročiteljem bolezni. Teh celic je le omejeno število, zato se morajo pri okužbi najprej razmnožiti, da bi lahko učinkovito kljubovale povzročiteljem bolezni.Ženske imamo kljub vsem težavam, ki nam jih včasih zagodejo hormoni, sedaj precejšnjo prednost, saj imamo več estrogena. Ta spolni hormon je namreč tisti, ki spodbuja razmnoževanje specifičnih obrambnih celic, medtem ko moški – testosteron – deluje obratno. Zato pri ženskah specifični imunski sistem proti povzročiteljem bolezni deluje hitreje in bolj agresivno kot se to dogaja pri moških.Vendar pa je dobra novica, da, več kot je testosterona v telesu, več estrogena se ustvarja. Tako so moški, ki ga imajo veliko, na boljšem in manj dojemljivi za okužbe od tistih, ki imajo nižje ravni testosterona v telesu.Visoka vrednost testosterona pri moškem pa ni nujno nekaj samoumevnega. Ko kaže raziskava iz leta 2004 na 1548 moških, s porastom obsega trebuha upada nivo testosterona. Nižje ravni testosterona pa so pogostejše tudi pri starejših moških, sladkornih bolnikih, kadilcih, alkoholikih in bolnikih s kroničnimi boleznimi. Zatorej se še kako splača vlagati v zdrav življenjski slog.

Moški so že gensko na slabšem

Da so moški na splošno slabše odporni, izvira tudi iz njihovih genov. Medtem ko imajo ženske dva kromosoma X, imajo moški en X in en Y. Prav na kromosomu X pa je veliko genov, ki so odgovorni za obrambne moči v telesu.

Ženske so občutljivejše na bolečino

Zanimivo pa je, da kljub temu da moški v povprečju slabše prenašajo gripo in prehlad, mnoge študije ugotavljajo, da so ženske občutljivejše na bolečino. Imunski odziv je namreč pri ženskah močnejši kot pri moških, kar pomeni težje delo za telo in zato tudi močneje izražene simptome. Razlika je le v tem, da se ženske manj »ukvarjamo« s svojimi težavami, medtem ko so mnogi moški precej obremenjeni z vsakim simptomom, ki se pojavi ob gripi ali prehladu.

Ženske običajno bolj pazijo na zdravje

Še en pomemben vidik prispeva k temu, da moški prej zbolijo kot ženske. Ženske so običajno bolj skrbne. Podatki kažejo, da si roke umivajo trikrat pogosteje od moških, poleg tega pa tudi na splošno bolj pazijo na zdrav življenjski slog.Morda bomo ob prebranem vsi lažje razumeli moške?Avtor: Sabina Topolovec Vir: ndr.de

Ali ti je bil članek v pomoč?

  • Članki
"Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja." Alfred Vogel

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Mandarine, oranžne varuhinje jeter

Mandarine, oranžne varuhinje jeter

Akupunktura priznana kot protibolečinska terapija

Akupunktura priznana kot protibolečinska terapija

Pri glavobolu si lahko pomagamo z naravnimi rešitvami

Pri glavobolu si lahko pomagamo z naravnimi rešitvami

Rdeča pesa za večjo mišično moč

Rdeča pesa za večjo mišično moč

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem