Mučenje poskusnih zajčkov: Živali stradajo in tiste, ki preživijo, uporabijo pri več testiranjih

London – Preiskava pod krinko je razkrila, da zajce, na katerih preizkušajo zdravila, v laboratorijih stradajo 30 ur, jim odrekajo vodo in jih zapirajo v posebne kletke, v katerih se ne morejo premikati. Nekateri zajci testiranj ne preživijo.

Zajci, ki testiranja preživijo, so uporabljeni v drugih testiranjih, v času med njimi pa so zaprti v kovinskih kletkah.

Britanska zveza za odpravo vivisekcije (v nadaljevanju BUAV) je potek testiranj na živalih v laboratoriju Wickham v Hamshireu s skritimi kamerami spremljala osem mesecev. BUAV je ugotovila, da so živali izpostavljene “grozljivemu trpljenju”, eksperimenti pa so “surovi, arhaični in izjemno kruti”.

Med več tisoč živalmi je okoli 100 “poskusnih zajčkov”, na katerih testirajo stranske učinke antibiotikov, prečiščevalcev krvi in različnih raztopin. BUAV je sporočila, da različne kemikalije zajcem vbrizgajo v veno v ušesu, kar včasih zajcu poškoduje uho ali pa se mu prekomerno solzijo oči. V drugih primerih živalim v danko vstavijo termometer in ga tam pustijo več ur.

Testi so za zajce pretresljivi. Tiste, ki jih testiranja izčrpajo, ubijejo, druge vrnejo v prazne kovinske kletke, ki povzročijo še dodatno trpljenje. Ker so zajci po naravi družabni in radovedni in ker jim testiranja to onemogočajo, nekateri kažejo znake duševne stiske, kar je možno razbrati iz ponavljajočih se gibov ali grizljanja kletk. BUAV je razkrila, da nekatere zajce uporabijo pri več testih, kar pomeni, da so mučenju izpostavljeni več mesecev.

BUAV je vztrajala, da večino testov mednarodni zakoni ne zahtevajo, in izpostavila, da je poročilo notranjega ministrstva o laboratoriju Wickham precej kritično. Poročilo je namreč razkrilo, da osebje v laboratoriju nima ustrezne izobrazbe, da laboratorij ni raziskal alternativnih možnosti za izvajanje testov (namesto živali), da so živali ubite na neprimeren način – miši ubijajo tako, da jim s pisalom zlomijo vratove.

Poročilo prav tako razkriva, da so nekatere živali testiranju izpostavljene predolgo. “Neprestano preverjamo zahteve pri testiranjih in zmanjšujemo količino sredstev, ki jih testiramo na takšne načine,” je sporočil predstavnik laboratorija. “Na prvem mestu je dobro počutje naših živali,” je še dodal.
Avtor: (tp, Daily Mail)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: