Zdravi nasveti

Na Kitajskem zaradi pesticidov eksplozije lubenic

Kmetje v vzhodnokitajski provinci Jiangsu so ob skoraj ves pridelek lubenic, ki so se razpočile zaradi prekomerne uporabe pesticida za pospeševanje rasti. Namesto obilnih nasadov lubenic so kmetje v okolici mesta Danyang tako ustvarili “minska polja”, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kitajski kmetje so se zaradi naraščajočih cen lubenic v zadnjih letih množično lotili pridelovanja teh sadežev. Tisti, ki so bili v zadnjih dneh priča “eksplozijam” lubenic, pa so očitno prvič uporabljali pesticid forklorfenuron za pospeševanje rasti, ugotavlja kitajska televizija CCTV.

Kmetje so pesticid uporabljali v času obilnega deževja, poleg tega pa so ga začeli uporabljati prepozno, kar je povzročilo, da so se lubenice razpočile. Zaradi uporabe omenjenega pesticida je prizadetih okoli 20 kmetov, ki so izgubili do 45 hektarjev pridelka lubenic.

Uporaba forklorfenurona na Kitajskem sicer ni prepovedana, še navaja kitajska televizija, ki ob tem izpostavlja, da kmetje na Kitajskem v prekomernih količinah uporabljajo dovoljene pa tudi nedovoljene pesticide in gnojila.

Tudi kitajska vlada je že večkrat opozorila pred prekomerno uporabo dodatkov v hrani, kot so razna barvila in sladila, ki naj bi naredili hrano bolj okusno in s tem povečali prodajo.

Avtor: sta
www.eko.dnevnik.si

foto: Jaka Gasar

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !