Na recikliranih papirnatih brisačah več bakterij kot na novih

Quebec – Naslednjič, ko si boste roke hoteli obrisati s papirnato brisačo, dobro premislite. Raziskave kanadskih znanstvenikov so pokazale, da se na vsestransko uporabnih papirnatih brisačah nahaja kar 17 različnih vrst bakterij, poroča portal Dnevnik.hr.

Reciklirane papirnate brisače so se uvrstile še slabše, saj je na njih, tako znanstveniki z univerze Laval v Quebecku, še več vrst bakterij kot na nerecikliranih. Raziskava je bila objavljena v znanstvenem glasilu American Journal of Infection Control, pokazala pa je, kako se bakterije z brisač prenašajo na čiste roke.

Avtorji raziskave so opozorili, da to ne pomeni, da so papirnate brisače ali robci nevarni, možno pa je, da so izvor določenih okužb.

Pregled različnih papirnatih brisač šestih proizvajalcev je pokazal, da se bakterije nanašajo na vseh – največ so jih našli na recikliranih. V splošnem je na vseh recikliranih izdelkih več bakterij kot na nerecikliranih, so dodali.

"Raziskava je pokazala, da je bila količina bakterij na recikliranem papirju od 100- do 1000-krat večja kot na novem," so zapisali raziskovalci. Dodali pa so, da bakterije, ki so jih našli, niso povezane z izbruhi določenih virusnih ali bakterijskih obolenj.

Med 17 bakterijami je bila najpogostejša Bacillus, ki jih povezujejo z zastrupitvijo s hrano. Bakterije naj bi na papirnate brisače prišle preko umazanih strojev v proizvodnji papirja, so zaključili preiskovalci.

Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

foto: Dokumentacija Dnevnika

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: