Ekologija

Nasveti za varčevanje z električno energijo: Koliko energije porabite, ne da bi se sploh zavedali!

Povprečno gospodinjstvo v Evropi uporablja številne gospodinjske naprave. TV za ustvarjanje prijetnega ambienta, likalnik za svežo srajco ali grelnik vode za lonček čaja za uspešen začetek dneva.

Toda ali se resnično zavedamo, koliko energije te naprave dejansko porabijo, četudi niso prižgane in so v stanju pripravljenosti?

Splošni nasveti za varčevanje z energijo

Izmerite koliko energije porabite

Skrbno shranjujte račune in spremljajte, kako se spreminjajo skladno z vašimi varčevalnimi ukrepi. Navadno večina ne ve natančno, kaj dejansko plačuje.

Izklopite naprave, kadar jih ne uporabljate

Pisarne vsako leto porabijo ogromno energije samo na račun opreme, ki prek vikendov, praznikov in počitnic ostaja priključena v električnem omrežju. Prepričajte se, katere naprave lahko izključite iz omrežja, preden zapustite delovno mesto. Enako velja za gospodinjske aparate doma.

Spustite dnevno svetlobo v stanovanje

To je najbolj varčna oblika: je brezplačna in obenem prijazna okolju. Poskrbite za čista okna in v prostor spustite kar največ dnevne svetlobe.

Z varčevalnimi ukrepi navdušite tudi svoje bližnje in sodelavce

Z lastnim vzorom lahko navdušite množico ljudi, ki so vam blizu. Spodbudite jih, da razmišljajo v smeri, kako lahko sami porabijo manj energije.
Varčevalni nasveti za gospodinjstva

Pogrevanje vode

Najbolj varčno je v kotliček naliti hladno vodo, kadar uporabljate grelnik, saj se pri vretju hladne vode porabi občutno manj energije kot pri točenju vroče vode iz pipe; vodo zavrite v grelniku in ne na štedilniku.

Fizično izklopite naprave, kadar jih ne uporabljate

Izključite oz. izklopite vse naprave, ko jih ne uporabljate (TV, računalnik, kavni avtomat). Naprave v stanju pripravljenosti porabljajo energijo, četudi jih ne uporabljamo.

Naprave uporabljajte učinkovito

Pomnite: naprave priključite le v primeru, ko jih potrebujete. Zlikajte perilo do konca in nato počnite druge stvari, ugasnite TV, kadar ga ne gledate itd.
.
Ugasnite luči v praznih prostorih

Stroške za osvetlitev lahko zmanjšate tudi do 15 odstotkov s tem, da ugašate luči v prostorih in hodnikih, ki jih ne rabite.

Namestite varčne žarnice

Te so 10-krat bolj vzdržljive in varčujejo z energijo.

Ne pretiravajte s svetlobo v prostoru

Če delate samo v enem delu sobe, zakaj mora biti osvetljen cel prostor? Sicer ne škodujte svojim očem, a vseeno ne pretiravajte s porabo svetlobe.

Opremo pravilno vzdržujte

Redno pregledujte ogrevalne naprave, saj lahko nevede neučinkovito porabljate energijo.

Ne ogrevajte stanovanja po nepotrebnem

Poskušajte nastaviti termostat na optimalnih 19°C. Z vsako stopinjo više namreč povečate stroške ogrevanja za 8 odstotkov.

Okrog radiatorjev pustite dovolj prostega prostora

Postavitev pohištva pred radiator pomeni, da bo ta moral porabiti več energije za ogrevanje prostora.

Ne ogrevajte neizkoriščenih prostorov

Neizkoriščeni prostori, kot so sobe za goste ipd., ne potrebujejo toliko ogrevanja kot ostali bivalni prostori. Enako velja za ljudi, ki opravljajo veliko fizičnega dela – v tem primeru se gretje lahko celo izključi.

Termostat namestite stran od prepiha ali vročih oz. hladnih kotov

Takšni prostori vplivajo na termostat, ki samodejno poveča količino energije za ogrevanje prostora.

Reže za prepih

Prepih v stanovanje pride skozi luknje in robove tal, skozi katere lahko toplota pozimi tudi uhaja. Ustavite takšno porabo in uporabite tesnilno maso.

Cisterno izolirajte s »toplimi oblačili«

To vas stane nekaj evrov, na dolgi rok pa se vam stroški znatno povrnejo. Kupite cisterno z minimalno debelino 75 mm in privarčujte pri porabi energije.

Poskrbite za dobro izolacijo mansarde

To je eden izmed najenostavnejših načinov varčevanja z energijo, saj lahko za to poskrbite sami in ste vsak dan energetsko učinkoviti.

Izolirajte luknje v stenah

Zaradi slabo izoliranih stenskih lukenj se izgubi okoli 33 odstotkov toplote, zato poskrbite za njihovo dobro izolacijo in samodejno povečajte temperaturo v stanovanju.

Priskrbite si visoko učinkovite bojlerje

Če je vaš bojler star več kot 15 let, je čas, da ga zamenjate.

Pri nakupu bodite pozorni na varčne nalepke

Pri nakupu novih gospodinjskih naprav bodite pozorni na nalepke o energetski kategoriji izdelka oz. kupujte eko izdelke.

Vir: eko.dnevnik.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !