Navadni rman je učinkovit za odpravljanje kožnih vnetij

foto:splet

Nadzemne dele rastline posušite ali namočite v mandljevo olje

Navadni rman z belimi cvetovi in suličastimi listi lahko nabirate po travnikih, gozdnih obronkih in ob poteh od maja do septembra.

Zraste tudi do 80 cm s pokončnim oziroma ravnim nerazvejanim steblom, uporabni pa so nadzemni deli rastline. Rman pospešuje izločanje prebavnih sokov in zaradi hamazulena sprošča krče ter podobno kot kamilica zavira vnetja. Uživajte ga pri pomanjkanju apetita, težavah s krči želodca in črevesja, v primeru žolčnih težav ali boleči menstruaciji.

Rmanovo olje je uporabno tudi za zunanjo uporabo, in sicer pri težavah s kožo (vnetja, izpuščaji) in za hitrejše celjenje ran. Pripravite ga tako, da sveže narezane cvetove in liste namočite v mandljevo olje in postavite za nekaj dni v hladilnik, nato ga lahko začnete uporabljati. Za težave s kožo je učinkovit tudi hladen poparek.

V eteričnem olju rmana je azulen, ki celi rane, in spojine, ki mirijo krče, na prebavne motnje pa delujejo grenki glikozidi. Pri uživanju bodite pozorni na spremembe na koži ali poslabšanje, saj lahko rmanovi pripravki pri nekaterih izzovejo alergijske reakcije, opozarjajo strokovnjaki v priročnikih o zdravilnih zeliščih.

Avtor: B. L.
Vir: www.rtvslo.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Uhani Ametist

Uhani Ametist

Ametist je kristal spirit..

6.90€

Enačba za ljubezen, Ljubezenski vodnik zanj/zanjo

PUSTI SPOROČILO:

Please enter your comment!
Please enter your name here