Prehrana

Ne vihajte nosu nad pekočo prehrano

Niste ljubitelj pekoče hrane? Mogoče je bolje, če se je navadite: raziskave kažejo, da je pekoča hrana dobra za želodec in celo odganja bolezni.

Miti o pekoči hrani pravijo, da ta povzroča rane na želodcu in druge prebavne motnje, vendar raziskave kažejo, da pekoč čili celo zaščiti želodec in prepreči težave, ki jih povzročijo različna zdravila. Med drugim pa naj bi čili vseboval veliko kalcija, vitamina A in C. Po nekaterih raziskavah pa naj bi celo preprečeval srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen in pospešil delovanje metabolizma.

Čeprav obstajajo tudi raziskave, ki naj bi dokazovale, da čili zmanjšuje tveganje za raka, podatki iz Mehike kažejo drugače. Ljudje, ki pojedo od devet do 25 čilijev na dan, imajo večje tveganje za raka na želodcu.

Gastro-internist dr. Khursheed Jeejeebhoy je dejal, da pogosto sprejema paciente, ki se poskušajo iz nobenih utemeljenih razlogov izogibati čiliju. “Kadar imajo želodčne težave rečejo, da se popolnoma izogibajo pekoči prehrani. Nikjer ni dokazov, da to morajo početi. Začimbe bi v zmernih količinah lahko uživali,” je dejal.

Britanska raziskava je pokazala, da so čiliji pravzaprav “bombe zdravja”. Kapsaicin, pekoči alkaloid v čilijih, lahko prepreči pljučnega raka in raka na trebušni slinavki ter hkrati ne poškoduje drugih celic. To naj bi po mnenju raziskovalcev pojasnilo, zakaj Mehičani in Indijci, ki uživajo pekočo hrano, manjkrat zbolijo za tovrstnimi boleznimi kot Zahodnjaki.

Dve avstralski študiji prav tako prinašata dobre novice o pekoči prehrani. Čili naj bi namreč zmanjševal količino slabega holesterola v krvi. Druga raziskava pa je pokazala, da čili blagodejno deluje tudi pri sladkornih boleznih, saj bolniki, ki jedo pekočo hrano, potrebujejo manj inzulina.

Čili naj bi zmanjševal vetrove, ugotavlja madžarska študija. Blagodejno naj bi vplival na rane na želodcu, povezane z zdravili kot je aspirin. Raziskava v Singapurju pa je pokazala, da vsakodnevno uživanje čilija za 53 odstotkov zmanjša tveganje za nastanek čirov na želodcu.

In pekoč občutek v ustih? Kapsaicin stimulira živčne končiče. “Občutek je neprijeten,” je pojasnil Jeejeebhoy, “vendar dokazov o tem, da povzročajo težave v prebavnem traktu, ni.” Dr. Susan Biali iz Vancouvrja, ki je specializirana za nutricionistiko, je dodala: “Čili hrani da zanimiv okus in ima zelo malo kalorij.”
Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !