Nenehno hlepenje po hrani

Nenehno hlepenje po hrani

OGLAS

Coaching, v katerem se vibracijsko uskladite s svojimi cilji!

Kaj se skriva za tem, da smo »lačni« tik po tem, ko zaužijemo zajtrk, kosilo ali večerjo? Vsi smo to že kdaj izkusili, vsaj v določenih obdobjih. Ste se kdaj vprašali, kaj to hlepenje sproža? Znate prisluhniti telesu ali ga le preprosto utišate s tablico čokolade? Dokler se seveda vnovič ne oglasi …

Hlepenje po hrani ni isto kot prava lakota

Eno je lakota, ki jo občutimo z oglašajočim se želodcem in nabiranjem sline v ustih ob misli na grižljaj česarkoli. Povsem drugo pa je hlepenje po hrani, pri čemer gre običajno za močno slo po točno določeni hrani. Pri tem se misli na to sploh ne moremo otresti in občutek imamo, da moramo potrebo nujno zadovoljiti. Tovrstno hlepenje se lahko pojavi kadarkoli, tudi neposredno po zaužitem obroku.

V ozadju je več možnih vzrokov, v prvi vrsti pa gre verjetno za hormonsko in psihološko stanje, pa tudi za morebitno pomanjkanje posamičnih hranil v telesu.

Sladkor

Po njem najbrž hrepeni največ ljudi. Pa vendar običajno ne razumemo programa, ki se vrti v ozadju te nenadne potrebe. In prav to ustvarja dodatne težave.

Hlepenje po sladkorju je lahko posledica nihanja krvnega sladkorja. Težava je v tem, da več kot ga zaužijemo, bolj bo ta nihal. Po zaužitju namreč skokovito poraste in kot odgovor trebušna slinavka izloči inzulin, ki sladkor iz krvi premakne v tkiva.

Posebej beli sladkor in številni visoko predelani ogljikovi hidrati (izdelki iz bele moke) povzročijo hiter in visok porast krvnega sladkorja. Inzulin je tako postavljen pred zahtevno nalogo, ki jo je treba opraviti hitro. Posledično krvni sladkor tudi izjemno hitro upade, kar lahko pomeni pojav vnovičnega hlepenja po hrani.

Ob nenadnem padcu krvnega sladkorja se v telesu sprošča adrenalin, s čimer želi telo uravnovesiti hitro akcijo hormona inzulina. Tako želi v krvni obtok znova pognati več glukoze, ki pa jo zato črpa iz jeter. Če s takšnim početjem nadaljujemo, se adrenalne žleze utrudijo, kar lahko vodi do adrenalne utrujenosti.

Dodatno lahko stresni odziv, ki ga sproža adrenalin, v telesu ustvarja občutek tesnobe in razdražljivosti.

To pa še ni vse. Telo se sčasoma utrudi od nenehnega ekstremnega nihanja sladkorja v krvi in ne reagira več na inzulin. Pojavi se inzulinska rezistenca, z njo pa kmalu tudi predstopnja diabetesa tipa II.

Kako si lahko pomagate?

V svojo prehrano vključite več kroma, ki sodeluje pri proizvodnji in delovanju inzulina. Dober vir je suh pivski kvas. Izjemno pomembne pri uravnavanju krvnega sladkorja so tudi številne začimbe, predvsem cimet, ingver, kurkuma, pa tudi česen, čebula, origano, pehtran, lovor in mnoge druge.

Če pogosto hlepite po sladkem, prečiščene oblike zamenjajte za polnovrednejše, še bolje pa je, da namesto po sladkorju raje posegate po suhem sadju, saj se po zaužitju le tega sladkor počasneje sprošča v kri in ne prihaja do tako silovitih poskokov.

Pomemben mineral v prehrani je tudi cink.

Prečiščeni ogljikovi hidrati

Seveda pa sladkor sploh ni edini problem. Tudi prečiščeni ogljikovi hidrati, kot je denimo omamno puhasti beli kruh, v telesu razpadejo v sladkor, kar pomeni, da je hlepenje po tovrstnih ogljikovih hidratih povezano z istimi težavami kot hlepenje neposredno po sladkorju. Pa vendar je v ozadju še več.

Če hlepimo po ogljikovih hidratih, je to praviloma povezano z našim razpoloženjem. Če se ne počutimo dobro, si hitro zaželimo nekaj tolažbe v obliki hrane.

A kar v resnici rabimo, je aminokislina L-triptofan, ki služi kot gradnik za hormon sreče serotonin. Najdemo ga v dobrih virih beljakovin, kot so jajca, oves, mleko, semena in stročnice.

Pomembno se je zavedati, da bomo v povečanim vnosom ogljikovih hidratov raven serotonina in dobrega razpoloženja dvignili le kratkoročno, kar pomeni, da se kaj hitro pojavi vnovična potreba po teh živilih, s tem pa se ujamemo v začarani krog. In česar morda niste vedeli – ob tem se ustvarja tudi vedno manj serotonina.

Kako si lahko pomagate?

V prvi vrsti poskrbite za dovolj velik vnos že omenjene aminokisline l-triptofan. Ogljikovim hidratom se ni treba povsem odpovedati. Polnovredne žitarice so denimo dober vir B vitaminov, ki podpirajo živčni sistem in skrbijo za dobro razpoloženje.

Če pogosto hlepite po sladkorju in prečiščenih ogljikovih hidratih, pa to lahko nakazuje tudi na prekomerno razrast glivic v vašem črevesju. Verjetno se obenem soočate tudi s prebavnimi težavami, utrujenostjo, meglo v glavi …

Molkosan je lahko dobra pomoč, saj pomaga ohranjati zdravo črevesno mikrofloro.

Ogljikovi hidrati in maščobe

Kaj pa če hlepimo po ogljikovih hidratih in maščobi obenem? Recimo da si poželimo krof ali kaj podobnega. Kombinacija ogljikovih hidratov in maščobe je še posebej privlačna in očitno imajo pri tem spet veliko opraviti naši hormoni in trenutno razpoloženje.

Kot že rečeno, uživanje ogljikovih hidratov v telesu omogoča sproščanje več hormona sreče serotonina. Če so tem dodane maščobe, pa lahko pride do sproščanja dopamina, ki spodbuja živahnost in dobro voljo. To seveda pomeni, da si takšne hrane želimo vse več. Težava pa je v tem, da na račun takšne prehrane začne pešati zdravje in še več – občutki sreče ob zaužitju postajajo vse bolj bledi.

Kako si lahko pomagate?

V svojo prehrano vključite več omega-3 maščobnih kislin. Posegate lahko tudi po kakovostnih prehranskih dopolnilih, kot je denimo A.Vogel Omega-3. Za dobršno dozo hormona dopamina lahko dodatno poskrbite tudi z gibanjem.

Včasih je hlepenje po energijsko bogatih živil lahko tudi odraz resničnih potreb telesa, denimo ob osiromašeni prehrani, v času nosečnosti ipd. Odgovor na potrebe telesa seveda ni krof ali kaj podobnega, temveč polnovredni ogljikovi hidrati in kakovostne maščobe, kot so omega-3.

Čokolada

Pogosto lahko hlepimo tudi po čokoladi, posebej ženske. Posebej če si pogosto želite temne čokolade, gre lahko pri vas za pomanjkanje magnezija, s katerim je kakav zelo bogat. Med menstruacijo ali v menopavzi je možnosti za pomanjkanje več in prav takrat se najraje tolažimo s čokolado. Naključje?

Kako si lahko pomagate?

V prehrano vključite več kakovostnih virov magnezija, kot so polnovredna žita, stročnice, oreščki in zelena listna zelenjava.

Če je sla po čokoladi huda, pa si lahko vedno ustvarite svojo. Le tako boste imeli popoln pregled nad uporabljenimi sestavinami, kar že v osnovi lahko pomeni, da uporabite več kakovostnega kakava in maščob in manj sladkorja.

Besedilo: Sabina Topolovec
Povzeto po: www.avogel.co.uk

  • Članki
“Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja.” Alfred Vogel
Deli to s prijateljem