Obsmrtna doživetja

Neprijetna obsmrtna doživetja

V nasprotju z  opisanim “tipičnim” obsmrtnim pojavom se pojavljajo tudi doživetja, ki so neprijetna, celo strašljiva in grozljiva. V nekaterih tekstih se za to vrsto izkušenj pojavlja termin “negativna”, vendar izraz ni najboljši. Po eni strani ga lahko razumemo kot moralno (ob)sodbo ljudi, ki so imeli tako doživetje, po drugi pa, da nima nobenega pomena ali vrednosti. Ne eno ne drugo ne drži!

Neprijetna obsmrtna doživetja bi lahko grobo razdelili na tri tipe:

 • “Obrnjena ” obsmrtna doživetja vsebujejo elemente prijetnih obsmrtnih doživetij, vendar jih posameznik sprejema s strahom; običajno, ker se dogodki vrstijo prehitro, vse je preveč nenavadno, dogajanje pa je izven njegove kontrole.
 • Doživetja praznine, ko se človek počuti popolnoma sam v neskončni praznini, ki jo lahko dojema kot vesolje. Prestrašen je zaradi osamljenosti oziroma odsotnosti občutkov in dogajanja, lahko pa sprejme sporočilo, da je vse, kar sprejema za realnost, vključno z njim samim, to ni, da dejansko ne obstaja in tudi nikoli ni.
 • Najmanj izpovedi je o “peklenskih” obsmrtnih doživetjih, kjer se ljudje znajdejo v neprijetnih in grozečih okoljih, včasih videč skupine ljudi, trpeč težke muke. Večina jih to dogajanje samo opazuje, le redki smatrajo, da so bili tudi oni žrtve mučenja.

Ni natančneje znano, kolikšen je odstotek neprijetnih obsmrtnih doživetij, vendar naj ne bi presegal četrtine vseh obsmrtnih doživetij. Malo ljudi je pripravljeno govoriti o taki izkušnji. Marsikdo se boji, da ga bodo obsojali, saj naj bi taka izkušnja jasno kazala na njegovo “grešno” življenje, ki se mora končati v “peklu” in da je “samo dobil, kar je zaslužil”. Raziskave so jasno in nedvoumno pokazale, da ni nobene povezave med vrsto obsmrtnega doživetja in tem, ali je nekdo “dober” ali “slab”, moralen ali nemoralen, veren ali brezbožen, zato se moramo strogo ograditi od takih sodb. (Kot vzporednico lahko vzamemo primere svetnikov v različnih tradicijah, ki so pričali o grozljivih izkušnjah, pa so kljub temu postali ali ostali sveti.)

Vpliv obsmrtnega doživetja na nadaljnje življenje

Nihče, ki je “preživel svojo smrt”, ni več tak, kot pred tem dogodkom. Spremembe so lahko psihološke in/ali fiziološke. Najpogostejše so:

 • Spremenjen odnos do smrti. Ljudje, ki so imeli obsmrtne izkušnje, izgubilo strah pred smrtjo. To ne pomeni, da iščejo ali izzivajo smrt, ali se poskušajo s samomorom vrniti v onostranstvo. Nasprotno, prepričani so, da ima življenje smisel, da morajo v življenju dokončati svoje poslanstvo.
 • Vera v posmrtno življenje. Ne glede na človekovo osebno prepričanje pred obsmrtno izkušnjo, je skoraj stoodstotna večina po njej prepričana v obstoj življenja po smrti. Tudi glede načina bivanja po smrti se predstave tistih, ki so predhodno verjeli v to, popolnoma spremenijo. Tradicionalne predstave posmrtnega življenja, kot so nebesa, polna krilatih angelov, rajska vrata ali pa pekel, z njegovim večnim ognjem, smradom žvepla in hudobnimi kosmatimi, rogatimi in kosmatimi hudiči, izginejo.
 • Izgine vzorec plačila in kazni. Posmrtno življenje ni več plačilo ali kazen za naše zemeljsko življenje. Pregled življenja, ki se velikokrat zgodi v prisotnosti bitja luči, je predvsem prilika za učenje in razumevanje našega vedenja, ne pa (ob)sodba. Posmrtno življenje je nadaljevanje (zemeljskega) življenja s ciljem nekega oddaljenega in velikokrat nejasnega cilja samouresničitve. Tu je potrebno ponovno poudariti, da odsotnost plačila, predvsem pa kazni, ni odveza od odgovornosti življenja, ampak drugačen, predvsem pa globlje razumevajoč pogled na zemeljsko življenje.
 • Vseobsegajoča ljubezen. Ljudje, ki so imeli obsmrtne izkušnje, imajo pogosto občutek enosti in ljubezni z vsakim in vsemi, univerzalne in kozmične ljubezni. Pogosto si njihovi bližnji tako vedenje razlagajo kot neodgovorno in kot pomanjkanje ljubezni do družine, včasih celo kot flirtanje in nezvestobo.
 • Spremenjen odnos do realnosti. Običajno imajo ljudje, ki so imeli obsmrtne izkušnje, “lahkotnejši” in “igrivejši” pogled na vsakdanje težave. Niso toliko nervozni, zmanjša se stres, ura ni več njihov gospodar. Velikokrat se ta pogled pokaže tudi kot zmanjšanje zanimanja za poklicno kariero in nasploh materialno plat življenja, vse z odgovarjajočimi posledicami. Pri večini se spremeni način razmišljanja in komuniciranja. V vsakdanjih dogodkih najdejo globlji pomen, med na videz slučajnimi dogodki najdejo logične povezave, velikokrat kot stopnje učenja ali izpolnjevanja zemeljskega poslanstva. Posamezniki začutijo, da so “izbrani” in imajo neko posebno, višje poslanstvo. Nekateri raziskovalci te spremembe (skupaj z vsemi ostalimi) označujejo kot obojestranski “kulturni šok”, tako za človeka, ki je imel obsmrtno izkušnjo, kot za njegovo okolico. Velikokrat se to rezultira v ločitvah, nazadovanju ali prekinitvi poklicne kariere in psihosocialno napetostjo.
 • Želja po neprestanem učenju. Nekateri menijo, da se učimo ves čas, tako v zemeljskem, kot tudi onostranskem življenju.
 • Večja odprtost do novega. Logično povezana d novimi pogledi na življenje in željo po učenju.
 • Pojav paranormalnih sposobnosti. Pri nekaterih se pojavijo različne paranormalne sposobnosti, kot so izvenčutne zaznave, telepatija, pogled v prihodnost, čutenje aure, zdravilne moči. Lahko se nadaljujejo tudi izventelesne izkušnje.
 • Drugačen odnos do narave in drugih živih bitij. Predrugačen pogled na svet se kaže tudi v bolj “ekološkem” pogledu na naravo, rastline in živali. Veliko jih spremeni prehrambene navade, še posebej se zmanjša poraba rdečega mesa. Nekateri postanejo vegetarijanci.
 • “Električne motnje”. Ena presenetljivejših posledic obsmrtnih izkušenj so tudi “električne motnje”, ki povzročajo nepravilno delovanje nekaterih električnih aparatov, računalnikov, alarmnih sistemov in izvorov svetlobe.
 • Povečana občutljivost na svetlobo, zvok in kemikalije. Pri ljudeh, ki so imeli obsmrtne doživetja, se velikokrat poveča občutljivost na svetlobo, še posebej sončno. Zniža se tudi prag zaznave zvoka. Glasnejši zvoki jih nervirajo. Spremeni se jim tudi glasbeni okus v smislu poslušanja klasične glasbe in drugih melodičnejših glasbenih zvrsti ter naravnih zvokov. Veliko jih ima odklonilen odnos ali celo alergije do izdelkov farmacevtske in kozmetične industrije, različnih barv in lakov, pralnih sredstev, razpršilcev in podobnega.
 • Mladostnejša izgled in obnašanje. Zanimivo, da je ta pojav opažen pri skoraj 90% ljudi, ki so imeli obsmrtne izkušnje.

Raziskovalci so opazili še več različnih posledic, ki se pojavijo na ljudeh, ki so imeli obsmrtne izkušnje. Zgoraj naštete so tiste, ki se pojavljajo najpogosteje oziroma so najočitnejše.

Zanimivo pa je, da se ne pojavlja občutek večvrednosti, celo pri tistih, ki so prepričani, da imajo posebno misijo, ne. Prav tako ljudje, ki so imeli obsmrtne izkušnje, zanikajo, da bi jih ta dogodek moralno očistil. Klub temu pa jih veliko misli, da bodo z novim vedenjem v bodočnosti uspeli živeti po novo pridobljenih moralnih načelih.

Avtor: IANDS Slovenija

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !