Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu aktivni tudi študentski klubi

foto:Stefan Schweihofer, pixabay

1. december je dan, ko lahko z nošenjem rdeče pentlje izrazimo svoje zavedanje o prisotnosti aidsa in solidarnost ter podporo okuženim. Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu so se tudi letos aktivirali študentski klubi po vsej Sloveniji, ki bodo v podporo obolelim opozarjali in ozaveščali o tej smrtonosni bolezni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki vsako leto testira določeno število oseb, pri katerih obstaja tveganje za okužbo z virusom HIV, je v obdobju zadnjih 30 let zabeležil 726 okužb z virusom HIV. V Sloveniji je okužena manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev, vendar število okuženih narašča, z njim pa tudi problem spolno prenosljivih bolezni.

Za preprečevanje širjenja virusa je pomembno že samo zavedanje o možnostih okužbe, odgovornost pri spolnih odnosih (uporaba kondomov), premišljena izbira partnerja in druga preventivna ravnanja. V smeri ozaveščanja o problematikah s področja zdravstva deluje tudi Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS), ki bo ob dnevu boja proti aidsu v sodelovanju s 34 študentskimi klubi mlade informirala o virusu HIV in drugih spolno prenosljivih boleznih ter jih spodbujala k varni spolnosti in testiranju za virus HIV. Ključnega pomena za uspešnejše zdravljenje je namreč pravočasno odkrivanje okužbe.

Študentski klubi Slovenije bodo danes med mlade delili rdeče pentljice, kondome, brošure s pomembnimi informacijami o virusu HIV ter jih obveščali o lokacijah, kjer so še možna testiranja.

Svetovni dan boja proti aidsu prinaša sporočilo upanja, strpnosti, solidarnosti in razumevanja te bolezni. S projektom sporočamo, da se tudi mladi zavedamo pomena zdrave spolnosti ter izražamo solidarnost do obolelih. Ljudje z aidsom so še vedno ljudje z dušo in srcem. Izoliranje okuženih iz družbe ter izmikanje pogovoru o aidsu ne prinašata rešitve, ampak zgolj potlačitev te problematike.

Kontaktna oseba:
Tamara Lacić, članica odbora za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS in Sveta ŠOLS
E-pošta: tamara.lacic@skis-zveza.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: