Išči
Generic filters
Previous
Next

Odnos med kabalo in Tarotom

astrologija i kabala m e
Oglas

Razen tega, da je zbir znanja, s pomočjo katerega je edino mogoče pravilno razumeti Staro Zavezo, je kabala hkrati ena izmed metod za spoznavanje sveta, pri čemer se opira zlasti na Tarot. Kabala in Tarot sta povezana in prepletena kot matematika in števila. 

Za Tarot lahko rečemo, da je eno izmed sredstev izražanja kabale, vizualna predstavitev moči univerzuma ter njegovih sestavnih delov. To so samo vizualno predstavljene nosilne stene hiše, stranske stene in zidaki v njih.

Nekatere Tarot karte so čiste sile in so zato močne, saj ponazarjajo eno samo silo, eno destilirano božanstvo. V primeru, da je neka stvar čista oz. je koncentrat, je tudi močna. To so Tarot Aduti oz. Velike Arkane, ki jih je 22, in ponazarjajo osnovne sestavine univerzuma, hkrati pa osnovne sestavne dele mikrokozmosa. V to skupino lahko uvrstimo tudi Ase. Dvorne Karte in druge Manjše Arkane so že mešanica nekaj osnovnih sil, to pa tudi pomeni, da so manj močne, kot je osnovna sila sama po sebi. Ker je z mešanjem nastala nova entiteta, celota z novim specifičnim pomenom, ima prav tako manjšo moč.

Smisel in namen Tarota je, da nam približa teh 22 entitet univerzuma, da jih vizualno predstavi, olajša spoznavanje ter omogoči in olajša meditacijo o njih. Pokazati mora zakone; po katerih se te sile med seboj povezujejo in mešajo, med njimi prikazati afinitete in animozitete. 56 Manjših Arkan (oz. 52) niso edine mešanice, ki nastajajo s sodelovanjem in mešanjem osnovnih 22 sil, vendar so v marsičem ključne. Točno te so izbrane na podlagi njihove logične razvrstitve na Drevesu Življenja, hkrati pa je po teh ureditvah enakomerno zastopanih vseh 32 Stez Modrosti. Najbolj je to razvidno, če Drevo Življenja predstavimo krožno in v to shemo vstavimo vse Manjše Arkane. Pri tem vidimo spiralno spuščanje po Sefirah. Preostalih entitet, ki so rezultat mešanja teh primarnih sil, je tako rekoč neskončno in niso omembe vredne. Entitete, vključene v omenjena dva nivoja (Velike in Manjše Arkane) so dovolj, da človek začne delo na sebi.

Univerzum je popoln (univerzalen) ker vsebuje vse, vse sestavne dele in ponazarja celoto. S tem je avtomatsko „mehanizem“. Sam po sebi je gonilo, sam ohranja dinamiko in je hkrati sam ta dinamika. Zatorej je vsaka kopija tega tudi popolna, univerzalna. Ker pa je univerzum en sam, nima kopije. O tem govori tudi njegovo ime. Lahko je samo majhna kopija, mikrokozmos. Izmed vseh živih bitij na planetu Zemlja je to samo človek. Med drugimi kopijami (ki jih je ustvaril človek – ker to možnost tudi ima) je vredno omeniti Ji-Džing in Tarot. To so torej popolni sistemi ravno zato, ker so vseobsegajoči, zajemajo osnovne komponente in izražajo dinamiko odnosov med njimi. To je primarna uporabna vrednost Tarota: spoznavanje odnosov med mikro in makro kozmosom ter odnosov med temi korespondencami. Pri vsem tem je divinacija manj pomemben aspekt Tarota.

Avtor: Goran Sarvan
www.kabala-tarot.com

foto: en.wikipedia.org/wiki/Rider-Waite_tarot_deck

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

  • Članki
Goran Sarvan je priznani kabalist ter avtor in prevajalec več knjig o tarotu, kabali in jogi.

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Kako se energijsko dobro pripraviti na jesen?

Kako se energijsko dobro pripraviti na jesen?

Numerološka napoved 5. 8. 2021

Numerološka napoved 5. 8. 2021

Zakaj je Keto dieta tako učinkovita?

Zakaj je Keto dieta tako učinkovita?

Numerološka napoved 4. 8. 2021

Numerološka napoved 4. 8. 2021

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem