Mantre

Om Mani Padme Hum

Mantra Bodisatve sočutja – Avalokitešvara

Avalokitešvara je bodisatva sočutja in spada med tri zaščite Bude, ki simbolizirajo tudi najpomembnejše vrline Bude. To so Avalokitešvara, ki manifestira vrlino sočutja vseh bud, Vadžrapani, ki izraža moč vseh bud ter Manjušri, ki je manifestacija modrosti vseh bud.

Avalokitešvara je eden pomembnejših bodisatev – je bodisatva univerzalnega sočutja. V tibetanskem budizmu ga imenujejo čenrezi – čenrezig, na Japonskem kanzeon ali shokanon in na Kitajskem guanyin. Za bodisatve je značilno, da so presegli vse materialno, v tem smislu tudi nimajo določenega spola in se manifestirajo v marsikatero obliko. Avalokitesvara se na primer manifestira kot vladar sveta – lokešhvara ali padmapani, kar bi pomenilo nekaj takega kot “lastnik lotosa”.

V tibetanskem budizmu Avolokitešvara pomeni utelešenje vseh bud vseh obdobij časa. Mnogokrat je upodobljen z neštevilnimi (tisoč) rokami, kar simbolizira tisoč delčkov njegovega srca v obliki “tisoč orožij”, ki pomenijo nadnaravne sposobnosti, med drugim tudi ozdravljenje vseh bolezni. Zato nekateri mantro sočutja imenujejo tudi “mantra čudežne ozdravitve“.

Je najstarejša (prvič naj bi se v pisni obliki pojavila v Karandavyuha sutri v 4 .stoletju), najbolj znana in tudi najbolj priljubljena budistična mantra.

Mantra se glasi (v več jezikih):

OM MANI PADME HUM (sanskrt)
OM MANI PEME HUNG (tibetanski jezik)
OM MANI BEH MEH HUNG (tibetanski jezik)
ON MANI HATSUMEI HUN (japonski jezik)
AN MANI BAMI HONG (kitajski jezik)

Prevod: Dobesedno mani pomeni dragulj in padme lotos. Torej: pozdrav dragulja v lotosu. Ima več pomenov, med drugim tudi: moje srce pozdravlja srce v tebi. Vendar je pomen te mantre mnogo globlji in ni le hvalnica bodisatvi sočutja ali prošnja za ozdravitev.
Tsang Sar Tulku Rinpoče, duhovni učitelj tibetanskega budizma, razloži šest zlogov mantre sočutja z zelo globokim pomenom. Te zloge naj bi izrazilo pri praktikantu marsikaj na zavestni ravni in predvsem na ravni duše. Vsak zlog pomaga dvigniti – realizira sposobnost izražanja posamezne vrline, obenem pa očisti zavest določenih negativnih lastnosti z manifestacijo na vseh ravneh duše – od telesne, mentalne ipd. Mantra s tem predstavlja čiščenje šestih kraljestev – oblik obsotja.

Pomen mantre po Tulku Rinpočeju:
OM: krepi vrlino meditacija/blaženost; očisti nas prekomernega ponosa; simbolizira modrost
MA: krepi vrlino potrpljenja; očisti nas ljubosumja; simbolizira sočutje
NI: krepi vrlino discipline; očisti nas strasti/poželenja; simbolizira telo, govora in mišljenja
PAD: krepi vrlino modrosti; očisti nas neznanja/obsojanja; simbolizira mir
ME: krepi vrlino plemenmitosti; očisti nas revščine/posesivnosti; simbolizira blaženost
HUM: krepi vrlino marljivosti; očisti nas agresije/sovraštva; simbolizira univerzalno sočutje

Povzeto iz knjige Mantre, meditacije in filozofije vzhoda

Tagi
Pokaži več

Matjaž Bogdan Zepan

Bil je ustanovitelj Društva Spoznanje. Je avtor številnih strokovnih člankov ter knjig.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !