Orientalski ples – ples ženske duše

Ghawazee plesalke, orientalski ples – ples ženske duše
Ghawazee plesalke, orientalski ples – ples ženske duše

Arabski ženski solistični ples, bolj znan kot orientalski ali trebušni ples, ki se kot izročilo prenaša prek mater na hčere, je v različnih oblikah razširjen na Bližnjem Vzhodu in v Severni Afriki, najbolj pa je uspel in se razvil v Egiptu, kjer sta se pod okriljem oblike domačega plesa raks baladi razvili še njegova ljudska različica raks šabi ter raks misri.

S pojavom nočnih klubov je vzniknil raks al havanem ali ples gospa, na dvorih pa se je razvil klasični ples ali raks šarki. 

Baladi je tako imenovani folklorni ples, ki se je pojavil v Kairu v zgodnjem 20. stoletju. Vznemirljivo zlitje egipčanske folkorne tradicije in zahodnih glasbenih instrumentov (harmonika, saksofon) je bilo in ostaja svež in edinstven egipčanski način izražanja. Pravijo mu tudi egipčanski jazz. Šabi pa je tradicionalni vaški ples Zgornjega Egipta. Obstajata dve glavni obliki šabija, in sicer fellahi in ghawazze.
 
Fellahi je enostaven ritmični slog vaških delovnih pesmi, ki jih spremljajo petje in ploskanje. Ghawazee pa so se imenovale ženske plesalke – zavojevalke srca. Po izgonu iz Kaira v 19. stoletju, kjer naj bi menda zapeljevale francoske vojake, so se ustalile v Zgornjem Egiptu. Glavna inštrumenta pri ghawazee slogu sta mizmar in rabab. Tu je še klasični ples, ki se je razvil na dvorih. Običajno ga spremlja tudi violina, ki daje gibanju širokost, raztegnjenost po prostoru. V klasičnem plesu se velikokrat pojavljajo tudi druge plesne zvrsti, tako denimo rumba in flamenko. 
 
Orientalski ples je način izražanja ženskosti arabsko – berberskih žensk. Je mistično in kontemplativno gibanje, ki je bolj kot zahodni ples usmerjeno v plesno gesto in njeno simboličnost. Kot ostanek rodnostno – plodnostnih ritualov s svojim prej abstraktnim kot narativnim jezikom opravlja posvečeno funkcijo. 
 
Vsak ples pomeni osvobajanje človekove biti in izraz njegovega duševnega in duhovnega sveta. Je izraz večnega sna človeka, da svoje bivanje osvobodi in da se v tej svobodi približa večnemu iskanju življenjskega smisla. S plesom nasploh človek izraža svoje misli in čustva. Vsak ples, tudi orientalski izhaja iz življenja samega in je izraz človekovega nagona, da bi samega sebe izrazil z gibanjem telesa. 
 
Tako je tudi z orientalskim plesom, ki poudarja tiste dele telesa, ki predstavljajo naravo ženske. Zato je orientalski ples, četudi ga plešejo tudi moški, izraz ženske duše. 
 
Saša Bešter
Za več informacij glej diplomsko delo na strani: http://dk.fdv.uni-lj.si/dela/Zlatkov-Sasa.PDF

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: