Pa smo tam! Insekti postajajo odporni tudi na gensko spremenjene rastline

Washington – Ena izmed najpogostejših rastlin v ZDA – gensko spremenjena koruza, ki sama proizvaja insekticid – naj bi izgubljala svoj učinek, saj so škodljivci, ki jo napadajo, že postali odporni. Znanstveniki so presenečeni, saj jih je tako hitra odpornost insektov presenetila.

Koruzna polja v ZDA zaenkrat še niso ogrožena, saj je težava omejena na določeno področje, vendar znanstveniki že opozarjajo na možne posledice na kmetijstvo.

Gensko spremenjena koruza je leta 2009 predstavljala uresničenje sanj kmetom, saj je to pomenilo, da bo vsako leto letina bogata, pri zaščiti pridelka bo uporabljenih manj kemičnih sredstev, koruza pa se bo kar sama branila pred škodljivci. Gensko spremenjena koruza je bila zato takojšen hit – tovrstni hibridi zdaj v ZDA predstavljajo že 65 odstotkov vsega pridelka koruze.

Znanstveniki menijo, da se je težava lahko pojavila zaradi tega, ker so kmetje koruzo posejali vsako leto na isti zemlji. Večino kmetov kolobari in v zemljo, kjer je rasla koruza, naslednje leto posadi drugo rastlino, nekateri pa kolobarjenja ne upoštevajo, saj pridelek potrebujejo za hranjenje živine ali pa imajo sklenjene pogodbe s proizvajalci etanola.

"Trenutno je vzgajanje koruze zelo dobičkonosno," je dejal profesor na univerzi v Illinoisu Michael Gray. Znanstveniki so sicer nemudoma izdali opozorilo, ko so ugotovili, da je koruzni hrošč postal odporen na insekticid, ki ga gensko spremenjena koruza proizvaja sama.

Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: