FeaturedZdravi nasvetiZdravje

Pametna zaščita pred soncem

Vedno bolj se zavedamo nevarnosti sončnih žarkov in številnih poškodb kože ali celo bolezni zaradi prekomernega sončenja, hkrati pa beremo o škodljivosti kemičnih preparatov, ki jih s kozmetiko vnašamo v kožo, kar kaže na povezavo med uporabo sredstev za sončenje in pogostostjo alergij “na sonce” ter kožnih melanomov.

Vsi pa smo seznanjeni z dejstvom, da je sonce nujno potrebno, saj je glavni vir vitamina D, ki pospešuje absorbcijo kalcija in fosfatov, ki sta nujno potrebna za zdravo rast, kosti, zobe, sončni žarki nas varujejo tudi pred vnetji, številnimi rakastimi oboljenji in nam dvigujejo razpoloženje. Zato se pogosto sprašujemo, kaj je najboljša izbira: sproščeno uživanje na soncu, z uporabo visokih zaščitnih faktorjev, ali popolno odrekanje sončnim žarkom.

Kot vedno, je tudi tu najboljša srednja mera oziroma naravno zaščitno sredstvo, zdrava pamet. Na trgu pa že nekaj let obstajajo tudi naravna olja z zaščitnim faktorjem, ki jih lahko uporabljamo brez skrbi, le prepričati se moramo, da so 100 % naravna, na kar kaže tudi njihov eko certifikat.

Naravna olja, s katerimi se lahko zaščitimo pred sončnimi žarki, imajo zaščitni faktor med 2 in 6, kar pomeni, da se lahko soncu izpostavljamo dva do šestkrat dlje, kot bi se brez njihove uporabe. Olja in maščobe iz rastlin, ki so med rastjo izpostavljene močnemu soncu, vsebujejo obilo antioksidantov in drugih varovalnih snovi, ki so jih razvile, da bi rešile isti problem, s katerim se sooča naša koža na soncu. Zato so maščobe in olja, kot je kokosovo olje, avokadovo olje in karitejevo maslo, dragocena pomoč za zaščito pred sončnimi žarki, saj našo kožo ohranjajo vlažno in ji obenem pomagajo, da sprejme 2 do šestkrat več sončnih žarkov, kot bi jih brez njihove pomoči.

Avokadovo olje bo našo kožo zaščitilo pred soncem, hkrati pa jo bo zmehčalo, nahranilo, osvežilo, navlažilo in ji dalo sijaj ter jo zaščitilo pred izgubo vlage. Avokadovo olje pogosto imenujejo tudi zeleno zlato, saj je zaradi številnih vitaminov, mineralov in maščobnih kislin sinonim za popolno nego kože. Poleg tega pomaga tudi pri tvorbi kolagena, ki ga koža nujno potrebuje in pri tvorbi vitamin D.

Za vse, ki bi radi naravno zaščito pred soncem, je idealna izbira tudi kokosovo olje, saj poleg prijetnega vonja, vsebuje tudi zaščitni faktor, z njim pa lahko zavarujemo kožo, ustnice in lase. Je odlična izbira tudi za tiste, ki si želijo nege občutljive kože okrog oči in zgladitev drobnih gubic ter podočnjakov. Kokosovo olje kožo učinkovito ščiti pred nastajanjem prostih radikalov, ki so krivi za poškodbe in staranje kože, poleg tega je primerno tudi za nego kože po sončenju, saj krepi vezivna tkiva kože, ki je pogosto izpostavljena soncu.

Poleg kokosovega in avokadovega olja odlično naravno zaščito pred soncem predstavlja tudi karitejevo maslo, kot največji znan vlažilec kože, ki preprečuje procese staranja, pomaga pri obnovi poškodovane kože, izboljšuje njeno elastičnost in se ga drži vzdevek vrelec mladosti.

Vsekakor pa ne smemo pozabiti na nego kože tudi po sončenju, saj je le ta željna vlage in hranilnih snovi, ki jo bodo ponovno naredile mehko in voljno.

Seveda pa bomo koži samo koristili, če bomo tudi po sončenju uporabili naravna olja z zaščitnim faktorjem, kot sta avokado in kokos. Pomembno pa je, da so olja 100 % naravna in hladno stiskana, saj le na ta način kožo razvajajo z vsemi aktivnimi učinkovinami, zato privoščite svoji koži le najboljše.

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !