Živali

PETA toži SeaWolrd zaradi zasužnjevanja kitov ubijalcev

Los Angeles – Organizacija za zaščito pravic živali PETA toži zabavno-izobraževalni vodni park SeaWorld, ker naj bi zasužnjil pet kitov ubijalcev. Pet ork je zaprtih v San Diegu v Kaliforniji in Orlandu na Floridi, poroča Los Angeles Times.

in pri tem ne določa ali gre za osebo ali žival. "Suženjstvo je suženjstvo in ni odvisno od žive vrste ali spola, rase in vere," je dejal Jeffrey Kerr, generalni svetovalec PETE.

Ker je za ap razložil, da je prepričan, da je to prva tožba, ki zahteva uveljavitev ustavnih pravic za živali. PETA v tožbi zahteva izpustitev vseh petih kitov, še dodaja LA Times. Ena izmed ork je tudi Tilikum, 5443 kilogramov težek kit, ki ga javnosti predstavljala trenerka Dawn Brencheau.

"Vse pet ork so nasilno "iztrgali" iz oceana, jih odtujili od njihovih družin, ko so bile še mladiči," je pojasnila predsednica PETE Igrid E. Newkirk. "Onemogočajo jim svobodo in vse ostale naravne zadeve, zato da jih lahko zadržujejo v majhnih betonskih bazenih in jih silijo, da izvajajo neumne trike."

SeaWorld je sporočil, da je bila tožba samo javni nastop. V sporočilu za javnost so pojasnili, da trditi, da imajo orke ustavne pravice, "nima nobene osnove in je v mnogih pogledih žaljivo."

Možnosti, da PETA dobi tožbo, so zelo majhne, so sporočili pravni strokovnjaki, ki so si ogledali primer. Sodnik, ki bo preučil amandma, najbrž ne bo ugotovil, da so avtorji tega poskušali zaščititi živali. Vendar pa PETA računa na zmago na sodišču javnosti, kar izkazuje tudi v svojih oglasih proti uporabi krzna in za vegetarijanstvo, je poročal ap.

Avtor: (tp)
Vir: www.eko.dnevnik.si

foto: Reuters

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !