ocistimo slovenijo m

Petra Matos: Ne gre samo za čiščenje, gre za spremembo kolektivne zavesti

OnLine ključ do dušeOnLine ključ do dušeOnLine ključ do duše
OGLAS

Pri sobotni akciji Očistimo Slovenijo ne gre samo za čiščenje, gre za upanje, da se bo dolgoročno premaknilo na bolje.  

Obenem gre za spremembo kolektivne zavesti, saj želimo, da postane odvažanje odpadkov v naravo nesprejemljivo, je danes v Ljubljani poudarila vodja akcije Petra Matos. Pojasnila je, da Ekologi brez meja tokrat čistijo zadnjič.

Ekologi brez meja upajo, da ta in podobne akcije odprejo širšo razpravo o ravnanju z naravnimi viri, da ljudje spoznajo, da je v interesu vsakega posameznika, da živimo v čistem in varnem okolju brez odpadkov.

"Ne moremo pričakovati, da bo 50 inšpektorjev, ki pokrivajo področje okolja, rešilo problematiko divjih odlagališč. Vsak izmed nas lahko prispeva k temu. Vsak, ki ne prijavi povzročitelja odvrženih odpadkov v naravi, nosi za to odgovornost," je na novinarski konferenci ob predstavitvi akcije opozorila Matosova.

Članica Ekologov brez meja Polonca Štritof je izpostavila, da si želijo, da takšne akcije ne bi bile več potrebne. "Najboljši odpadek je tisti, ki ne nastane. Državljani zahtevamo, da se problematika divjih odlagališč reši dokončno in trajno," je dodala.

Sobotni akciji se bodo pridružila vsa komunalna podjetja in vse občine razen štirih – Dornava, Žirovnica, Šmartno pri Litiji in Šmartno ob Paki. Lokalna koordinatorka akcije Urška Zgojznik je pojasnila, da akcija občinam predstavlja tudi stroške, da pa so ti veliko manjši, če bodo odpadki zbrani kar se da ločeno. Pozvala je, da akcija ni namenjena čiščenju podstrešij hiš, pač pa razpršenim odpadkom in divjim odlagališčem, zato naj posamezniki akcije ne izkoriščajo.

Že dan pred sobotno akcijo bo čistila večina od preko 500 prijavljenih šol in vrtcev.

Za soboto pa je, kot je pojasnil vodja logistike Jaka Kranjc, preko spleta prijavljenih že preko 122.000 prostovoljcev. Poudaril je, da jih na sami akciji pričakujejo najmanj enkrat več, čistili pa bodo približno polovico od 15.000 divjih odlagališč, ki so že v registru. Polovica teh odlagališč ne bo očiščena, saj so na njih gradbeni in nevarni odpadki.

Po besedah višjega policijskega inšpektorja Alojza Sladiča iz Generalne policijske uprave želijo s poostrenim nadzorom nad odlaganjem odpadkov v naravi sporočiti javnosti, da je to kaznivo dejanje. Ob tem je izpostavil naj bodo prostovoljci v soboto pozorni predvsem na najdbe eksplozivnih sredstev in ob najdbi takoj obvestijo na 112, prenehajo s čiščenjem, opozorijo ostale prostovoljce in se umaknejo na varno. V primeru najdbe aktivnega orožja, pa morajo poklicati policijo na 113. 

Vir: www.eko.dnevnik.si

foto: Jaka Adamič

V opoju narcisaV opoju narcisaV opoju narcisa

PodobneObjave

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni dogodek

Zadnje objave

Izpostavljamo

Društvo Pesem duše

Društvo Pesem duše

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Joe DispenzaJoe DispenzaJoe Dispenza
Deli to s prijateljem