Plastični odpadki v morju: na tisoče morskih ptic umre

Letno umre na tisoče morskih ptic, ker zaužijejo dele plastike, ki blokirajo njihov prebavni sistem, ali ker se zastrupijo s kemičnimi snovmi. Raziskovalci s Havajske univerze so ugotovili, kako dramatično delujejo delci plastike, ki jih nosi morje, na prehrano albatrosov.

Raziskovalci so med seboj primerjali dve koloniji laysanskih albatrosov. Eno pri Honoluluju na otoku Oahu, drugo pa na več kot 2000 km oddaljenem atolu Kure. Albatrosi na atolu Kure so imeli v želodcih skoraj desetkrat več plastike kot tisti z Oahuja.
Kolonije albatrosov na atolu Kure so se v času parjenja zadrževale v Severnem Pacifiku, blizu Western Garbage Patch pred japonsko obalo. Nasprotno pa je bila kolonija z Oahuja bližje gigantski brozgi odpadkov med Havaji in zahodno obalo Amerike. »Če stojimo na palubi ladje, vidimo relativno majhen del celotne razsežnosti te godlje odpadkov, razen nekaj večjih delov, ki jih nosi morje,« izjavlja Werner Boote, ki je snemal film Plastični planet. »A pod vodno površino plavajo deli plastike različnih velikosti in izvora kot pisani konfeti.«

Vir: Der Standard, 2. 11. 2009. PLoS One: »Bringing home the trash: Do Colony- Based Differences in Foreging Distribution Lead to Increased Plastic Ingestion in Laysan Albatrosses?«
Vir: Freiheit Für Tiere, 2/2010, prevod: Blanka Prezelj

Vir: revija Osvoboditev živali, september 2010

foto: freedigitalphotos.net

O Društvo za osvoboditev živali

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je prostovoljna in nepridobitna organizacija, ki se bori za boljši položaj živali. Prizadeva si za uveljavljanje pravic živali v Ustavi in predpisih ter v praksi tako, da bi lahko živali živele življenje, ki je primerno njihovi vrsti, svobodno in v miru ter brez strahu, da jih bo kdo preganjal, mučil ali ubil.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: