Po Avstraliji z avtomobilom, ki ga poganja veter

Porabila sta tudi za 15 dolarjev električne energije
Nemška inovatorja sta prevozila južni del Avstralije v svojem izumu – avtomobilu, ki ga delno poganja turbina na veter, delno ga vleče zmaj, ko vreme ‘zataji’, pa ga poganja elektrika.

Ekološko usmerjena inovatorja Dirk Gion in Stefan Simmerer sta želela ustvariti avtomobil, ki ne bo povzročal izpustov, ne neposredno ne posredno – torej da njegova tehnologija ne bo temeljila na električni energiji, pridobljeni s kurjenjem fosilnih goriv.

Zgradila sta Wind Explorer – 200 kilogramov težek avtomobil, ki s sabo vozi svojo lastno vetrno turbino, ki čez noč napolni 8 kWh baterije. Te nato poganjajo motor avtomobila. Če je veter med vožnjo posebno ugoden, pa lahko voznik razprostre zmaja, podobnega tistim, ki jih uporabljajo kajtarji, in tako avtomobil dobi še dodaten pogon.

Ker na svoji poti od Albanyja do Sydneyja voznika nista imela sreče z vremenom, sta avtomobil nekajkrat priključila na električno omrežje, da sta napolnila baterije. Ob tem pravita, da njun namen ni bil prevoziti tako pot popolnoma brez izpustov, temveč predvsem pokazati, kakšne možnosti za transport, ki veliko manj obremenjuje okolje, se nam ponujajo.

Avtor: A. S.
www.eko.dnevnik.si

foto: wind-explorer.com

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: