Ekologija

Podnebne spremembe resno ogrožajo tretjino človeštva

London – Podnebne spremembe bodo predvidoma najbolj prizadele afriške in južnoazijske države, najbolje pa jo bodo odnesle premožne države na severu Evrope.

Britanska družba Maplecroft, ki se ukvarja z analizami tveganja, je objavila seznam držav, za katere ocenjuje, da jih bodo podnebne spremembe najbolj prizadele. Bangladeš, Indija in Kongo so samo nekatere od 30 držav, za katere so v družbi ocenili, da bodo najbolj izpostavljene negativnim vplivom podnebnih sprememb, poročajo britanski mediji. Med najbolj izpostavljenimi so tudi države jugozahodne Azije (Indonezija, Burma, Vietnam, Filipini in Kambodža), ki jim grozijo predvsem vedno bolj intenzivne tropske nevihte in dvigovanje gladine morja.

Maplecroftov indeks ranljivosti zaradi podnebnih sprememb je sestavljen iz več elementov, ki se nanašajo na ekstremne vremenske dogodke, kot so na primer suša, cikloni, požari v naravi, dvigovanje morske gladine in obilne nevihtne padavine, ki jim sledijo poplave in izgube pridelka. V analizi so upoštevali tudi faktor pripravljenosti posameznih držav, da se spopadejo z vplivi podnebnih sprememb, kar je v veliki meri odvisno od finančne stabilnosti posameznih držav.

Med 30 najbolj izpostavljenimi državami sta se znašli kar dve tretjini afriških držav v razvoju, ki jim grozijo predvsem suša in naravni požari po eni, ter poplave po drugi strani. Ker so najbolj izpostavljene afriške države za nameček še revne, se lahko vpliv podnebnih sprememb pri njih odrazi še toliko bolj intenzivno, saj se bodo težko spopadale s pretečimi nevarnostmi.

V raziskavi so izpostavili tudi najmanj ogrožene države. Med njimi so se znašle Islandija, Finska, Irska, Švedska in Estonija. Tudi sicer si mesta med 20 najmanj ogroženimi državami delijo skoraj izključno države severne in srednje Evrope, družbo pa jim delajo še Izrael, Katar in Bahrajn.

Kitajsko in ZDA (državi, ki v ozračje izpustita največ ogljikovega dioksida in v veliki meri prispevata h globalnim podnebnim spremembam) njun prispevek k podnebnim spremembam zaenkrat še ne tepe, saj sta se državi uvrstili med „srednje“ in „nizko“ ogrožene države.

Vir: www.eko.dnevnik.si

foto: reuters

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !