Poraba premoga še vedno narašča

London – Neprijetna resnica je, da premog ostaja najcenejše in umazano gorivo. Odziv sveta na podnebne spremembe je tako disfukcionalen, da poraba premoga še vedno narašča, poroča Guardian.

Pred začetkom podnebnih konferenc (letošnja se bo odvila v Durbanu) je 25 odstotkov vse energije na svetu prihajalo iz premoga. Danes premog predstavlja 29,6 odstotka. Med letoma 2009 in 2010 se je poraba premoga povečala za skoraj osem odstotkov.

Južna Afrika, ki bo letos gostila podnebno konferenco, v ozračje emitira več CO2 kot Velika Britanija, medtem ko BDP na prebivalca predstavlja samo šestino BDP na prebivalca v Veliki Britaniji. Južnoafriška republika je odgovorna za 40 odstotkov vseh emisij CO2 v Afriki.

Največ emisij povzročijo fosilna goriva – od teh ravno premog. Pri uporabi premoga pri proizvodnji energije so emisije CO2 dvakrat višje kot pri uporabi zemeljskega plina. Južnoafriška republika pa je med državami najbolj odvisna od premoga. S pomočjo premoga proizvede kar 93 odstotkov vse električne energije, ki jo porabi – v primerjavi s Kitajsko, ki proizvede 80 odstotkov, in Indijo, ki proizvede 70 odstotkov, ter ZDA, ki proizvedejo 45 odstotkov.

Južnoafriška republika je tretja največja izvoznica premoga, celoten transport pa poteka iz pristanišča Richards Bay, kjer letno preložijo 91 milijonov ton premoga – dovolj za 200 milijonov ton CO2.

Zakaj svet nič ne stori za manjšo porabo premoga? Odgovor je preprost, tako Guardian … ker je premog še vedno najcenejše fosilno gorivo. Drugo je pametni PR, ki promovira "čisti premog". Lobiji so namreč svetovne vlade uspeli prepričati, da "umazani premog lahko zagotovi čisti premog v prihodnosti". Čisti premog pa je zgolj vizija v prihodnosti, ki bi bila mogoča le z uporabo tehnologije, znane kot zajemanje CO2 in njegova hramba. CO2 bi lovili, utekočinjali in ga shranjevali pod zemljo, pojasnjuje časnik. Vendar pa je razvoj industrije, ki bi to počela, še desetletja daleč. In družbe se bodo za omenjeno tehnologijo odločile le, če bodo v to prisiljene.

Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

foto: Reuters

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: