Zdravi nasveti

Prvi veganski supermarket v Evropi

Pozabite na pivo in klobase, v supermarketu nudijo le vegansko hrano – kupite lahko tudi čokolado, ponarejeno »tuno« in celo hrano za pse pravijo v Deutsche Welle.
“Če nekdo odpre supermarket, ki ne nudi živalskih izdelkov, to izgleda noro,” pravi ljubitelj živali in lastnik trgovine Ralf Kalkowski. “Ampak ljudje se veselijo.”

Trgovina je bila odprta 26. februarja na 100 m2 v centru mesta Dortmund, kot edina veganska trgovina v Evropi.

“Ljudje pravijo, da ne morejo živeti brez sira, vendar mi imamo 30 različnih vrst sirnih nadomestkov,” pravi Kalkowski, ki skupaj z ženo vodi trgovino.
Pravi še, da lahko v trgovini dobiš vse kar misliš, da potrebuješ in ni nobene potrebe več, da bi jedel živalsko meso.

Kdo so vegani?

Vegani ne uživajo nobene hrane, ki vsebuje živalske sestavine, jajca, medu in mleka. To jih razlikuje od vegetarijancev, ki ne uživajo le mesa.

“Vegani so prepričani, da imajo živali pravico do življenja in svobode”, pravi Amanda Baker, iz Veganskega društva v Angliji. “Če so živali zaprte na farmah, smo jim že odvzeli svobodo.”
“Za primer, mlečna industrija in mesna industrija sta eno in isto. Ne moreš ločiti eno od druge,” pravi Baker.

Poleg ljubezni in sočutja do živali, nekateri postanejo veganci tudi zaradi okoljskih problemov. Glede na podatke Združenih narodov Organizacije za prehrano in kmetijstvo, živinorejska industrija pripomore k 18 % emisij toplogrednih plinov na svetu, prav tako pa so glavni vzrok onesnaženja krčenja gozdov in vode.

Veganstvo pa je tudi koristno za zdravje. Visoka poraba mesa je povezana z boleznimi srca in ožilja, ki so odgovorni za 49% smrtnih žrtev letno v Evropi.

Kalkowski pravi, da je že mnogo starejših oseb kupovalo pri njih zaradi zdravstvenih težav, kajti njihovi izdelki imajo zelo nizko vsebnost maščob, ki sicer povzroča visok holesterol.

Veganstvo je stigmatizirano kot drago, veganci pa so pogosto označeni kot ekstremisti, ki pretiravajo in gredo čez vegetarijanstvo in Kalkowski obžaluje reakcije nekaterih mesojedcev na odprtje supermarketa.

Ralf Kalkowski upa, da bo njegov supermarket pritegnil čim več ljudi in bodo kupovali živila brez živalskih sestavin ter s tem pripomogli k lepšemu in bolj zdravemu življenju.

 

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !