RaznoZdravje

Rastline zdravijo tudi v sanjah

Zakaj spimo? Najkrajši odgovor, do katerega sem prišla v vseh teh letih, se glasi: takrat ne motimo samozdravljenja.Ljudje smo največji sovražniki lastnega zdravja. Naš razum ima monstruozno moč, da z mislimi, ki sprožajo strahove, skrbi, jezo, žalost ali pohlep, nenehno nažira našo osnovno vitalno energijo. Zato je stvarstvo iznašlo čudovit način, kako ga izključiti. Ta »gumb off« je proces spanja.

Ko spimo, lahko v telesu naposled stečejo obnovitvena dela. Muca Copatarica lahko v miru pokrpa vse, kar smo čez dan poškodovali. Temu pravljičnemu opisu pritrjuje tudi znanost – znanstveniki so namreč ugotovili, da imajo hudo bolni ljudje večjo možnost preživetja, če jih zdravniki spustijo v umetno komo.

Zmenek z rastlinami

Ko razum obmolkne, lahko spregovori stvarstvo. Tega so se že v starih časih zavedali zdravilci z vseh celin. Zato so pred odhodom na spanje pogosto prosili za nasvete o zdravljenju – njihovi zapisi pričajo, so bile te prošnje pogosto uslišane.

Nekatera plemena svoje vrače imenujejo kar sanjavci, saj vstopajo v stanja spanca ali transa, da bi navezali stik z duhom rastlin, ki jim nato pomaga z napotki za zdravljenje.

Razlog, zakaj se je z rastlinami laže pogovarjati med spanjem kot v budnem stanju, je v tem, da nas takrat razum ne moti s svojimi omejitvami, predpostavkami, ocenami … Govorica rastlin je subtilna, zato do nas veliko lažje prodrejo med spanjem.

Pam Montgomery, znana zeliščarica, ki zdravi ob pomoči energije rastlin, v svoji knjigi Zdravljenje s pomočjo duha rastlin (Plant spirit healing) opisuje, na kakšne načine lahko rastline med spanjem posegajo v naše zdravljenje.

Sanjate rastline?

Zelo pogosto se primeri, da nam rastline prek sanj poskušajo nekaj sporočiti. Včasih nas s tem opominjajo na naše zdravstveno stanje, še preden se sploh zavedamo, da je z nami nekaj narobe.

Atava Garcia, še ena znana zeliščarica, opisuje primer gospe s hudo astmo, ki je v sanjah slišala ime rastline, ki je sploh ni poznala. Ko se je pozanimala, kaj pomeni beseda, ki se ji je ponavljala v sanjah, je ugotovila, da gre za kitajsko ime neke zdravilne rastline. Ste uganili? Da, izkazalo se je, da gre za zdravilno rastlino, ki lepo pomaga pri težavah, ki so pestile gospo.

Brez meja

Takšne zgodbe so res velik izziv za naš razum. Kako je možno, da lahko sanjamo nekaj, za kar še nikoli nismo slišali? Verjetno ste tudi sami kdaj presenečeni nad vsebinami, ki jih sanjate. O sebi lahko rečem, da včasih v sanjah doživljam kraje, o katerih vem, da jih še nisem videla, ali pa do zadnje podrobnosti vidim predmete, ki v realnem življenju sploh ne obstajajo. Prepričana sem, da pri tem nisem osamljena. Če bi bilo sanjanje zgolj premetavanje in recikliranje že znanega, si tega ne bi mogli pojasniti. Toda sanjanje je očitno nekaj več: to je stanje, v katerem padejo zidovi, ki nas držijo ujete v eni razsežnosti – takrat postane možno prav vse … da letimo, ustavljamo čas, ustvarjamo, se naučimo nekaj novega in tudi to, da se povežemo z drugimi razsežnostmi.

Kot pravijo Indijanci Hopi: nikakršen čudež ni, da lahko rastline navežejo stik s človekom. Po njihovem izročilu so človeka ustvarile prav rastline, in sicer takrat, ko so si zaželele družbe. Tako kot izdelovalci programja ohranijo »zadnja vrata«, da lahko vstopijo v računalnik in vam namestijo posodobitve, lahko tudi rastline vstopijo v našo zavest in nam poskušajo pomagati.

Učenje skozi sanje

V številnih tradicionalnih kulturah je učenje v stanju sanjanja eden od najzanesljivejših načinov pridobivanja znanj o zdravilnih rastlinah. V severni Kaliforniji obstajajo tradicionalni zdravilci, ki jim pravijo Pomo zdravilci sanjavci.

Kot sami opisujejo, jih duhovi rastlin učijo, medtem ko spijo. Poučujejo jih, kako zdraviti s posameznimi rastlinami, kakšni obredi in pesmi so potrebni, da bodo lahko navezali stik z duhom rastline … V sanjah nam rastline veliko lažje slikovito prikažejo svoje moči – včasih se preobrazijo v del telesa, ki ga lahko pozdravijo, nekateri zdravilci poročajo, da so v sanjah videli celoten potek zdravljenja, ki ga lahko posamezna rastlina sproži v telesu, včasih pa rastline v sanjah prevzamejo podobo ljudi ali živali, saj tako lažje demonstrirajo svoje sporočilo.

Tako Any Bruckman opisuje, da je v sanjah videla sebe, kako drži korenino lučnika (Verbascum thapsus), ki je nato dobila podobo hrbtenice. Med držanjem korenine v rokah, se je ta začela gibati in zvijati. Njeni gibi so zelo spominjali na človeške. To je razumela kot sporočilo, da je korenina lučnika uporabna za zdravljenje težav s hrbtenico, čeprav tega podatka ni še nikoli zasledila. Vedela je, da je lučnik v rabi za zdravljenje z dihali in z ušesi. Pozneje je prišla do informacije, da nekateri zdravilci korenine lučnika v resnici uporabljajo pri zdravljenju ljudi, ki imajo težave s hrbtenico. Po njihovih izjavah naj bi bila korenina lučnika pravi »zeliščni kiropraktik«, saj so z njim dosegali odlične rezultate.

Medtem ko spite, rastline zdravijo …

Če vas zanima to področje, boste v knjigi Ščepec vedenja našli obilo iztočnic za nadaljnje iskanje. Tudi mene so rastline že nekajkrat »servisirale«. V obdobju hude preobremenjenosti sem sanjala baziliko, kako iz velike katedrale z lopato odmetava kupe smeti. Dojela sem, da sem katedrala jaz, smeti pa kupi miselne krame, ki sem jo navlekla v svojo glavo. Ko sem se prebudila, sem zelo dobro razumela, kaj je hotel povedati Dioskurid, ko je zapisal, da bazilika očiščujoče deluje na glavo. Takoj sem začela piti čaj iz bazilike vsakič, ko se mi je zazdelo, da imam »prepolno glavo«. In res, karma misli se je hitro razblinila ter ustvarila prostor miru in tišine.

Spet drugič sem sanjala rman, ki poskuša zlepiti koščke razbite vaze. Listi rmana so se kakor lepilo postavljali med dve črepinji, ki sta se nato nekako zrasli skupaj. Zanimivo je, da sem te sanje sanjala veliko prej, preden sem od biodinamikov izvedela, da rman uporabljajo za »lepljenje« astralnega in fizičnega telesa, kar je še posebno koristno, ko se zbudite in imate občutek, da vas »polovica manjka«.

Verjetno najbolj dramatičen pa je bil poseg skupine rastlin, ki jih ne znam imenovati. Sanjala sam, da ležim na operacijski mizi, nad menoj so bili žarometi, povsod okrog pa so se – kakor v deževnem pragozdu – ovijale rastline. Imela sem občutek, da me stiskajo, podobno kot stiskamo zobno kremo iz tube, le da je šlo iz mene nekaj temnega. Zatem je nastala nepopisna svetloba, ki me je prebudila. Globoko v sebi sem vedela, da se je zgodilo nekaj, kar niso bile le sanje. Do neznanih rastlin sem čutila globoko hvaležnost za kar koli že so storile.

Avtor: Sanja Lončar
www.viva.si

foto: Rose Erkul

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !