Kabala

Razdelitev na sefire in dele duše

V kabali obstaja nekaj poti, pristopov k razčlenjevanju, seciranju makro in mikro kozmosa.

Prvi je osnovni sistem, shema Drevesa Življenja. Drugi najpomembnejši je razdelitev na dele duše. Sledijo Shema 231 Vrat, sistem seciranja manifesitiranega (pod Breznom) na 50 Vratih Razumevanja, krožna shema Tarota, sistem Isaka Lurije – deset sefir v vsako sefiro, sistem kabalistične kocke, itn.
Čeprav so te razčlenitve nastale z namenom, da vsaka po svoje predstavi povezanost in prepletenost vsega z vsem, imajo skoraj enak namen.

Nas najbolj zanimata prva dva pristopa, torej Drevo Življenja in deli duše.

Pogosto se srečujemo z vprašanjem, v čem je razlika med temi dvemi pristopi in v čem je smisel njihovega obstoja?

Drevo Življenja je osnovna, najbolj obširna in najbolj vseobsegajoča razčlenitev, ki najbolj pravilno in popolno izrazi vseh deset vibracijskih nivojev in odnose med njimi. To je razčlenitev na deset enakovrednih nivojev, v katere je moč vstaviti vsako idejo, pojem, itn. Hkrati je to neke vrste šolski pristop, a to še ne pomeni, da je nezahteven.

Razčlenitev na dele duše je malo drugače predstavljeno Drevo Življenja. To je shema, ki prikazuje osnovne dele človeka, vendar po funkcionalnosti; predstavljene so osnovne funkcionalne enote in njihove korespondence z navedenimi desetimi vibracijskimi nivoji. Na splošno je ta razdelitev bolj prisotna in znana kot razdelitev na deset sefir, vendar z mnogimi različnimi imeni, toda ne kot celota, temveč samo trije nižji deli duše.

Te trije nižji deli se imenujejo Guf, Nefeš in Ruach, ki jih bi lahko imenovali tudi telo, duša in duh, ali pa snovna, astralna in mentalna raven, ali pa mejt, nefs in ruh; ali telesna, čustvena in miselna raven itn. Ti trije nivoji so na Drevesu Življenja pod Breznom. Nad Breznom so preostali trije nivoji in sicer: Nešamah (ustreza Binahu), Chiah (ustreza Chokmahu) in Jehidah (ustreza Keterju).

Ruach uvrščamo Sefire 4, 5, 6, 7, 8, i 9, v Nefeš Sefiri 9 i 10, v Guf samo sefiro 10. Ta razdelitev ne izključuje prisotnost vseh višjih sefir v tiste pod njimi.

V čem je torej razlika med omenjeni nivoji?

V nalogah, ki jih opravljajo v 'popolnem bitju', imenovanem človek. Razlika v nalogah pa je odvisna od različnih vibracijskih nivojev in lastnosti teh celot. Najbolj grob je Guf, in sam po sebi ne more živeti. Nefeš je animator; daje impulz življenja, je sicer nekoliko večja kopija snovnega telesa, vendar je v primerjavi z njim iz bolj pretanjenih, finih vibracij. Ruach je še finejši nivo; napetosti so tako nizke, da bi na tej ravni sploh bilo možno mišljenje in nasploh vse mentalne operacije in kalkulacije. Ruach je odgovoren za razmišljanje, spomin, inteligenco in druge človekove mentalne dejavnosti.

Ruach razmisli, aktivira Nefeš in usmeri Guf, kako in kaj naj dela.

Višji nivoji nad Ruachom, Nefešem in Gufom so vzrok vseh treh, podobno kot je v elektroniki plus in minus polarnost vzrok napetosti, zaradi katere je sploh mogoče, da nek elektronski mehanizem sploh deluje, pa naj je zapleten, kot software, ali preprost, kot najbolj enostaven mehanski.

Avtor: Goran Sarvan
www.kabala-tarot.com

foto: kabala-tarot.com

Tagi
Pokaži več

Goran Sarvan

Goran Sarvan je priznani kabalist ter avtor in prevajalec več knjig o tarotu, kabali in jogi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !