Ekologija

Raziskava REUS 2010: 12 resnic o ravnanju z energijo

V letu 2010 je bil izveden drugi val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije REUS. Dvanajst kazalnikov o ravnanju z energijo je v sklopu Strokovne interpretacije raziskave REUS opredelil Institut Jožef Stefan – Center za energetsko učinkovitost v sodelovanju z agencijo Informa Echo, ki je pobudnik in nosilec raziskave.

Namen kazalnikov je prikazati stopnjo energijske učinkovitosti v slovenskih gospodinjstvih. Kazalniki, izpeljani iz ključnih rezultatov raziskave REUS, odražajo stanje stanovanjskih stavb in naprav, stopnjo učinkovitosti ravnanja z energijo in pripravljenost na investiranje. Vključeni so predvsem dejavniki, ki znatno vplivajo na porabo energije v gospodinjstvih in ki omogočajo spremljanje in primerljivost v času.

Opredelitev dvanajstih ključnih kazalnikov so omogočil izračuni in primerjave z drugimi viri ter križanja med rezultati. Pri vsaki nadaljnji raziskavi REUS, ki se izvaja letno, bodo tudi v prihodnje opredeljeni kazalniki, ki bodo omogočali spremljanje trendov energijske učinkovitosti v gospodinjstvih.
V slovenskih gospodinjstvih je še veliko priložnosti za prihranek energije in denarja. Seveda pa so mnogi ukrepi učinkovite rabe energije povezani z investicijami, ki se v glavnem povrnejo v relativno kratkem času. Za realen vpogled pa je zanimiva tudi ugotovitev, da je v EU razkorak med deklarativnim in dejanskim odnosom do učinkovite rabe energije manjši kot v Sloveniji.

Ali ste vedeli, da v Sloveniji prevladujejo energijsko neučinkovite stavbe? Največ gospodinjstev se ogreva s kurilnim oljem in lesom, pri tem pa slaba tretjina pušča odprta okna več kot 10 minut. Klimatsko napravo skoraj tretjina uporabnikov vklopi pri zunanji temperaturi nižji od 28 stopinj Celzija, pri tem pa vzdržuje notranjo temperaturo do 22 stopinj Celzija.

Ali ste vedeli, da največ elektrike porabimo za hlajenje živil in pripravo tople vode? Sijalke že prevladujejo nad navadnimi žarnicami. Kljub temu, da tri četrtine gospodinjstev ravna učinkovito z gospodinjskimi aparati, ima energijsko učinkovito kuhalno ploščo le 6 odstotkov gospodinjstev. Četrtina jih pere perilo pri maksimalni temperaturi. Za sušenje pa jih 14 odstotkov uporablja sušilni stroj tudi poleti. Ob računalnikih in televizorjih v domačem okolju presedimo v povprečju skoraj 9 ur na dan.

Ali ste vedeli, da je avto najmanj energijsko učinkovito prevozno sredstvo, kljub temu pa je najpogostejša izbira za vse vrste prevoza? 12 odstotkov gospodinjstev bi kupilo električni avto z dosegom 300 km po primerni ceni.

Vir: www.eko.dnevnik.si

foto: Tomaž Bukovec

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !