Recepti Sladke jedi

Rožičev praznični jogurt

V prazničnem času vsi obožujemo vonjave, ki nas spominjajo na otroštvo. Mednje prav gotovo sodijo tudi rožiči, janež in pomaranča. Pa sploh ni nujno, da jih vedno uporabimo le v pecivu, tudi v bolj zdravi jedi, kakršen je jogurt, bodo nadvse dobro teknili.

Še ena prijetna lastnost je skupna vsem trem dodatkom. Vse so po naravi sladke, zato bo dodaten sladkorja manjši. Seveda pa tudi tega lahko povsem nadomestite, denimo, z mletimi datlji ali rozinami.

Okusov na variacijo domačega jogurta je resnično neskončno. Pozimi, ko nam kalcij še toliko bolj pride prav, si ga lahko pripravimo z mletimi rožiči, ki že sami vsebujejo obilje tega življenjsko pomembnega minerala, mlečno-kislinski pripravek, kakršen je jogurt, pa bo le-tega telesu naredil še bolj dostopnega.

Za pol litra rožičevega jogurta potrebujemo:

pol l navadnega domačega ali kupljenega jogurta
3 žlice fino mlete rožičeve moke (karob)
2 žlici aromatiziranega janeževega sladkorja
2 kapljici eteričnega olja pomaranče (obvezno certificiranega za uporabo v prehrani) ali polovica nastrgane eko pomarančne lupinice

Rožičevo moko presejemo skozi cedilo in pomešamo z jogurtom. Pustimo stati vsaj nekaj ur, nato dodamo aromatiziran janežev sladkor in eterično olje pomaranče.

Janež se po aromi čudovito ujame z rožiči, obenem pa jih naredi lažje prebavljive. Za dodatno noto svežine poskrbi še aroma pomaranče.

Janežev sladkor pripravimo tako, da v možnarju stremo 1 žlico surovega trsnega sladkorja in 1 žlico janeževih semen. Tremo, dokler ne nastane prah. Pripravimo lahko seveda tudi večjo količino, saj bo sladkor nase potegnil aromo janeža in preprečil, da se mleta začimba razdiši. Namesto z možnarjem si lahko pomagamo tudi s kavnim mlinčkom. Več o pripravi začimbni sladkorjev in soli si lahko preberete v knjigi Ščepec ustvarjanja.

Recept je pripravila: Sabina Topolovec

  • Članki

“Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja.” Alfred Vogel

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !