Rožičev praznični jogurt

foto:pixabay.com

V prazničnem času vsi obožujemo vonjave, ki nas spominjajo na otroštvo. Mednje prav gotovo sodijo tudi rožiči, janež in pomaranča. Pa sploh ni nujno, da jih vedno uporabimo le v pecivu, tudi v bolj zdravi jedi, kakršen je jogurt, bodo nadvse dobro teknili.

Še ena prijetna lastnost je skupna vsem trem dodatkom. Vse so po naravi sladke, zato bo dodaten sladkorja manjši. Seveda pa tudi tega lahko povsem nadomestite, denimo, z mletimi datlji ali rozinami.

Okusov na variacijo domačega jogurta je resnično neskončno. Pozimi, ko nam kalcij še toliko bolj pride prav, si ga lahko pripravimo z mletimi rožiči, ki že sami vsebujejo obilje tega življenjsko pomembnega minerala, mlečno-kislinski pripravek, kakršen je jogurt, pa bo le-tega telesu naredil še bolj dostopnega.

Za pol litra rožičevega jogurta potrebujemo:

pol l navadnega domačega ali kupljenega jogurta
3 žlice fino mlete rožičeve moke (karob)
2 žlici aromatiziranega janeževega sladkorja
2 kapljici eteričnega olja pomaranče (obvezno certificiranega za uporabo v prehrani) ali polovica nastrgane eko pomarančne lupinice

Rožičevo moko presejemo skozi cedilo in pomešamo z jogurtom. Pustimo stati vsaj nekaj ur, nato dodamo aromatiziran janežev sladkor in eterično olje pomaranče.

Janež se po aromi čudovito ujame z rožiči, obenem pa jih naredi lažje prebavljive. Za dodatno noto svežine poskrbi še aroma pomaranče.

Janežev sladkor pripravimo tako, da v možnarju stremo 1 žlico surovega trsnega sladkorja in 1 žlico janeževih semen. Tremo, dokler ne nastane prah. Pripravimo lahko seveda tudi večjo količino, saj bo sladkor nase potegnil aromo janeža in preprečil, da se mleta začimba razdiši. Namesto z možnarjem si lahko pomagamo tudi s kavnim mlinčkom. Več o pripravi začimbni sladkorjev in soli si lahko preberete v knjigi Ščepec ustvarjanja.

Recept je pripravila: Sabina Topolovec

O A.Vogel

"Narava nam ponuja prav vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranitev našega zdravja." Alfred Vogel

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Uhani Ametist

Uhani Ametist

Ametist je kristal spirit..

6.90€

Enačba za ljubezen, Ljubezenski vodnik zanj/zanjo
Bio Chia semena (250g)

Bio Chia semena (250g)

Semena chia so vir omega ..

6.95€

PUSTI SPOROČILO:

Please enter your comment!
Please enter your name here