S folno kislino do večje plodnosti

Folna kislina (imenovana tudi vitamin B9 in folacin) in folat sta vodotopni obliki vitamina B9.Človeški organizem ne more sam proizvajati folne kisline, zato jo mora pridobiti s hrano. Največ folne kisline je v listnati zelenjavi. Bogat vir folata je zelena zelenjava, na primer zelena solata, špinača, brokoli, brstični ohrovt. Večje količine se nahajajo tudi v cvetači, fižolu, grahu, repi, sončničnih semenih in sadju (banane, jagode, grenivke, maline, pomaranče). Veliko ga vsebuje tudi kvas.

Folat, ki ga najdemo v hrani, je občutljiv na povišane temperature, svetlobo, oksidacijo in je topen v vodi. Zato je priporočljivo, da živil, ki vsebujejo folat, ne kuhamo predolgo.

Folna kislina je pomembna pri številnih procesih v človeškem organizmu. Še posebej pomembna je pri hitrih celičnih delitvah in rasti v nosečnosti in otroštvu.

V ZDA ocenjujejo, da bi lahko s povečanim vnosom folne kisline vsako leto preprečili 13.500 smrti povezanih z boleznijo koronarnih arterij.

Folna kislina naj bi zmanjšala tveganje za možgansko kap, preprečevala debelost in sladkorno bolezen tipa 2, zmanjšala kopičenje holesterola v jetrih in v krvi, pomagala pri vročinskih oblivih v menopavzi,…
Folat je potreben za plodnost moških in žensk. Pri moških prispeva k spermatogenezi, pri ženskah pa k zorenju ocitov, vgnezditvi jajčeca in nastanku placente.

Pomanjkanje folata lahko povzroči anemijo, vnetje jezika, drisko, depresijo, zmedenost ter povečano tveganje za srčno-žilne bolezni in prezgodnji porod. Novorojenčki imajo nizko porodno težo in okvare hrbteničnega kanala (nevralne cevi). Pri otrocih se upočasni rast.

Vir: Wikipedia

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: