Salmonele v mesu: polovica jih je odpornih

48 odstotkov salmonel v koristnih domačih živalih in mesu je odpornih proti običajnim antibiotikom. Poleg tega narašča delež sevov, ki so odporni celo proti antibiotikom za nujne primere.

Salmonele so eden izmed najpogostejših povzročiteljev okužb z živili pri človeku. Toda krepi se tudi odpornost drugih nevarnih povzročiteljev, kot sta bakteriji Escherichia coli in Campylobacter.

Nemški zvezni inštitut za ocene tveganja je objavil dve poročili o stanju rezistentnosti različnih skupin bakterij.

»Rezistentnost povzročiteljev bolezni v živalih in živilih je zelo resen problem za zdravstveno varstvo potrošnikov,« meni inštitut za ocene tveganja. »Okužbe z rezistentnimi povzročitelji lahko pri človeku podaljšajo in otežijo potek bolezni. Zaradi njih je lahko potrebno tudi zdravljenje v bolnišnici in v določenih primerih so lahko tudi življenjsko nevarne.«


Vir: Bundesinstitut für Risikobewertung, 13.12.2010
Vir: revija Osvoboditev živali, oktober 2011
www.osvoboditev-zivali.org

foto: freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=721

O Društvo za osvoboditev živali

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je prostovoljna in nepridobitna organizacija, ki se bori za boljši položaj živali. Prizadeva si za uveljavljanje pravic živali v Ustavi in predpisih ter v praksi tako, da bi lahko živali živele življenje, ki je primerno njihovi vrsti, svobodno in v miru ter brez strahu, da jih bo kdo preganjal, mučil ali ubil.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: