Ekologija

Si lahko privoščimo eko-mesta?

Durban – Ozeleniti mesta "ima veliko smisla, kljub gospodarski krizi" je v razpravo o eko-mestih na podnebni konferenci ZN v Durbanu dejala nekdanja irska predsednica Mary Robinson.

"Prihranite denar," je poudarila, a dodala, da bi bil to izziv predvsem v državah v razvoju, kot na primer Bangladešu, kjer ljudje res živijo v nemogočih razmerah.

Mary Robinson je v razpravi, ki jo je na konferenci vodil CNN, dejala: "Ozeleneti mesta ima veliko smisla, saj vaš dom naredite bolj energetsko učinkovit in na takšen način prihranite denar. V Durbanu je bila postavljena razstava, kako lahko stavbe naredite bolj zelene, kako je transport lahko okolju bolj prijazen. Moramo pa se zavedati, da je naš največji cilj, kako skrb za okolje pripeljati v velika mesta v državah v razvoju, kjer ljudje živijo v skoraj nemogočih pogojih."

Predstavnik Kitajske je med pogovorom poudaril, da se Kitajska zaveda ciljev, ki jo čakajo v prihodnosti, zato se tudi usmerja v okolju prijazne tehnologije. "Zato smo bili tako agresivni, zato bi radi raziskali področje jedrske energije. Zato bi si radi postavili zelo visoke cilje glede obnovljivih virov energije do leta 2015 in 2020," je poudaril.

Kumi Naidoo je poudaril, da Kitajska pri vlaganju v okolju prijazne tehnologije vidi prihodnost. "Države, ki bodo dominirale na področju gospodarstva – pri tem lahko pozabite na vojsko in vesolje – bodo tiste, ki bodo vodile tudi na področju okoljevarstva."

Elliot Diringer je izrazil obžalovanje nad nedejavnostjo Združenih držav Amerike na tem področju. "Zavedati se moramo, da se po kjotskem sporazumu že 15 let vrtimo v krogu in še kar nismo sprejeli zavezujočega dogovora. Ne smemo izgubiti cilja, a hkrati zaradi njega ne moremo vsako leto izgubljati živcev."

"Strinjam se, a bodimo iskreni. Kar nam manjka je zgolj ambicija in hitro ukrepanje. Ljudje trdijo, da jih puščamo na cedilu in naše neukrepanje opravičujemo z gospodarsko krizo," je dodal Kumi Naidoo.

Avtor: (tp)
www.eko.dnevnik.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !