Ekologija

Sjujem s podporniki uspelo ustaviti naftovod

Vojska bo poskušala najti alternativno traso

Inženirski korpus ameriške vojske je zavrnil izdajo dovoljenja za načrtovano traso naftovoda v zvezni državi Severna Dakota, proti kateremu že od aprila protestirajo pripadniki indijanskega plemena Sju skupaj s podporniki.

Pomočnica sekretarja kopenske vojske ZDA Jo-Ellen Darcy je sporočila, da bodo najprej raziskali alternativne trase za naftovod, ki je sicer že skoraj dokončan, razen dela pod jezerom Oahe blizu indijanskega rezervata Standing Rock.

Darcyjeva ni povedala, kje točno bo naftovod potekal, ampak le, da bodo poskušali najti sprejemljivo rešitev za vse. Podjetje Energy Transfer Partners iz Dallasa, ki naftovod gradi, v nedeljo še ni imelo komentarja. Doslej je zatrjevalo, da sprememb trase ne bo.

Sjuji: Naftovod bi oskrunil svete kraje in ogrozil pitno vodo

Indijanci trdijo, da bi 3,8 milijarde dolarjev vreden in 1.900 kilometrov dolg naftovod Dakota Access, ki gre skozi štiri zvezne države, oskrunil njihove svete kraje, hkrati pa ogrozil tudi vir pitne vode v rezervatu. Protestnike so pred dnevi podprli tudi vojni veterani.

Guverner Severne Dakote: Odločitev vojske napaka

Na drugi strani pa naftne in druge korporacije, ki sodelujejo pri projektu, trdijo, da ni nobenih groženj. Ob strani jim stoji tudi vodstvo Severne Dakote z guvernerjem Jackom Dalrymplom. Ta je sporočil, da je bila odločitev vojske resna napaka, ki podaljšuje nevaren položaj, ko več sto ljudi zaseda ozemlje v mrzlem zimskem vremenu. Njegov republikanski kolega zvezni kongresnik Kevin Cramer pa meni, da to pošilja grozljiv signal za prihodnost infrastrukturnih projektov v ZDA.

Trump podpira naftovod

Vlada predsednika Baracka Obame se je v spor vpletla po mesecih protestov, ko je policija večkrat nasilno napadla protestnike s pomočjo nacionalne garde in jih v mrzlem vremenu celo polivala z vodo. Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je naftovod doslej podpiral, v podjetja, ki ga gradijo pa ima investiranega nekaj kapitala, čeprav ne veliko.

Vojska protestnikom postavila ultimat

Vojska je sicer protestnikom v nedeljo ukazala, naj se do ponedeljka umaknejo z zemljišča, ki ga zasedajo. To je v lasti vojske oziroma inženirskega korpusa, vendar pa protestniki ne nameravajo oditi, dokler ne bodo prepričani, da so dosegli svoje cilje.

Avtor: A. V.
www.rtvslo.si

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !