Sočutje: Šimpanzi žalujejo tako kot ljudje

S pomočjo videokamer sta britanska raziskovalca v nekem safari parku dokumentirala, kako je mirno umrla starejša samica šimpanza v starosti preko 50 let.

Šimpanzovka Pansy je bila pred smrtjo dalj časa bolna in šibka. V zadnjih desetih minutah pred njeno smrtjo so jo ostali šimpanzi, njena hčerka Rosie in sostanovalca Blossom in Chippy, nenavadno pogosto mirili. Ko Pansy ni več kazala znakov življenja, so s tem takoj prenehali. Rosie je naslednjo noč ostala v neposredni bližini mrliča, Blossom in Chippy pa sta medtem nemirno spala in si nadpovprečno pogosto odstranjevala uši, kar pri šimpanzih velja za obliko izkazovanja pozornosti. Očitno sta se hotela vzajemno tolažiti.

V tednih, ki so sledili, so Rosie, Blossom in Chippy delovali pobiti: Manj so jedli in bili so nenavadno mirni. Čeprav je bil to do tedaj zaželen prostor za spanje, šimpanzi niso več spali na ploščadi, kjer je umrla Pansy.

Vir: Freiheit für Tiere, št. 4/2010, prevod: Matej Smodiš
Vir: revija Osvoboditev živali, december 2010

foto: freedigitalphotos.net

O Društvo za osvoboditev živali

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je prostovoljna in nepridobitna organizacija, ki se bori za boljši položaj živali. Prizadeva si za uveljavljanje pravic živali v Ustavi in predpisih ter v praksi tako, da bi lahko živali živele življenje, ki je primerno njihovi vrsti, svobodno in v miru ter brez strahu, da jih bo kdo preganjal, mučil ali ubil.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: