Ekologija

Sonce nad Grenlandijo vzšlo dva dni prej kot ponavadi, znanstveniki so zmedeni

Nuuk – Sonce nad Grenlandijo je vzšlo dva dni prej kot ponavadi in zmedlo znanstvenike ter sprožilo zaskrbljenost, da se arktični led taliti hitreje.

Strokovnjaki so sporočili, da bi sonce nad najbolj zahodnim mestom Ilulissat morali vziti 13. januarja in s tem prekiniti mesec in pol dolgo polarno noč. Vendar pa so se prvič v zgodovini prvi sončni žarki čez horizont prikradli že okoli 13. ure 11. januarja.

Skrivnostni sončni vzhod je zmedel znanstvenika, čeprav je najbolj smiselna razlaga v tem, da se je večina ledenih plošč tako znižala, da so sončni žarki hitreje prišli prek grebenov. Slednje je kot “edino možno razlago” potrdil tudi Thomas Posch z inštituta za astronomijo na univerzi na Dunaju. Dejal je, da se je znižal horizont in povzročil iluzijo, da je sonce hitreje vzšlo.

Taljenje ledenih plošč na Grenlandiji so pred kratkim potrdile tudi raziskave o podnebnih spremembah. Svetovna meteorološka organizacija je sporočila, da so se temperature na Grenlandiji v povprečju zvišale za tri stopinje Celzija, v primerjavi z lanskim letom. Mesec december pa naj bi bil veliko bolj topel kot ponavadi – zabeležili so več dežja kot snežnih padavin.

Ena izmed teorij je zatrjevala, da je zgodnejši prihod sonca morda povezan tudi s spremembo v ozvezdju, vendar je Wolfgang Lenhardt to zanikal: “Razmere v ozvezdju se niso spremenile. Če bi se to zgodilo, bi spremembe občutili povsod po svetu.”

Avtor: (tp, Daily Mail)
www.eko.dnevnik.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !