FeaturedOsebna rast

Stik s seboj – povezanost uma in občutkov

»Mislim, torej sem,« je nekoč zapisal Descartes. Modra misel, ki pa je izgubila svoj pravi pomen oziroma si jo razlagamo preveč enostransko. Um je sicer krasno orodje, s pomočjo katerega si lahko širimo zavest v nepredstavljive razsežnosti. Omogoča nam svobodo ter razlago doživetij in občutij ob posameznih dogodkih.

Sodobnemu človeku um pogosto služi (zgolj) za čezmerno razmišljanje in premlevanje, vanj so ujete skrbi in dvomi, ki v nas stopnjujejo občutek napetosti ter ujetosti v dani situaciji. Če uma ne sproščamo, postanejo napetosti in zaskrbljenost stalnica v našem življenju in delovanju.

Proces razmišljanja poteka cel dan, delno se umiri le v spanju, pa še tukaj nam velikokrat krajša spanec, saj uma ne znamo obvladovati, ne znamo ga umiriti. Sodoben način življenja, ki ga narekujeta hiter storilnostni tempo ter tehnologija še dodatno krepita pretirano naprezanje in polnjenje uma z različnimi, navidezno pomembnimi vsebinami, ki nam zgolj tratijo našo osredotočenost in energijo, da bi bili resnično sposobni biti v danem trenutku.

Naša pozornost je tako usmerjena predvsem navzven, kjer iščemo potrditve za vsak svoj korak in se usmerjamo po družbenih trendih, s tem ko smo okupirani z milijon (ne)pomembnimi opravki. Ne čutimo pa sebe, svojih resničnih občutkov, glasa duše, saj je naša zaznava omejena le na um in razmišljanje, na nenehno premlevanje o nečem (dejanja pa temu redko sledijo), kar povzroča napetost in stres ter neprisotnost v telesu – odzemljenost.

Zaradi nakopičenega stresa in napetosti v umu, ki ga ne obvladujemo, se prekine vez z lastnimi občutki, ki jih, da bi lahko oseba sploh še delovala, potlači globoko v svojo podzavest. Tako delujeta vsak zase, um gre po svoje in občutki gredo po svoje. Ker se um in telo ne povežeta, se um nikakor ne more umiriti, zato se začne energija zgoščati okoli glave in ustvarjati miselni oblak. Ta začne pritiskati na glavo, kar lahko začutimo kot glavobol, zvonjenje v ušesih, slabši ali zamegljen vid, občutek napetosti ali občutek ´zamegljenosti´. Takšno stanje povzroča, da naš celotni organizem pade iz ravnovesja, kar slej ali prej privede do različnih blokad in posledično bolezni.

Kadar želimo um uporabiti sebi v prid, moramo v miru in tišini opazovati, prisluhniti toku svojih misli. Pomagamo pa si lahko tudi s samoizpraševanjem:

  • Kaj se dogaja z menoj, kaj v resni čutim o tem in tem?
  • Kakšen odnos imam do sebe in sveta, kako lahko še bolje delujem v dobro samega sebe in drugih?
  • Kakšni so moji odnosi?
  • Kje se preveč razdajam, kje pozabljam nase, kako lahko postanem še boljša/-i?

V tem procesu samoizpraševanja pa se zavedamo tudi svojih resničnih občutkov in reakcij, ki se pojavljajo pri določenem vprašanju. Tako vzpostavimo neprekinjeno in močno povezavo z lastnimi občutki, s samim seboj. To prinaša mir, sproščenost, stabilnost ter močno in jasno zavedanje notranjega in zunanjega sveta.

Um je zelo močan in prodoren. A brez povezanosti z občutji nas največkrat zavaja in se igra z nami. Lahko ima takšno kontrolo nad našim telesom, da se popolnoma izčrpamo, ne da bi sploh dojeli, da je čas, ko moramo nekaj spremeniti. Um in občutje delujeta najbolje, ko sodelujeta, ko sta povezana.

Najhitreje ju bomo povezali s tem, ko si bomo vzeli čas zase in se ozrli vase, v svoj notranji svet. Ko bomo zaznali, kaj vse se znotraj nas dogaja, kaj nas bega, kaj nam povzroča stres, lahko ugotovimo, kaj nas resnično zadovoljuje in polni.

Prvi pravi stik s seboj je navadno pretresljiv, saj ob zaznavi lastnega nemira, razpršenosti, zmedenosti, strahov in pomanjkljive osredotočenosti ne moremo dojeti, da smo to mi, da smo v takšnem stanju. Obstaja veliko načinov in tehnik, s pomočjo katerih se lahko na primeren način povežemo s seboj in si dovolimo zavedanja lastnih občutij.

Sčasoma se energijski – miselni obroč okoli glave začne trgati in razblinjati. Um postaja bolj pretočen in sproščen, mi pa se vse bolj zavedamo, kaj si v življenju želimo, kaj je za nas pomembno. Ko se zavedamo lastnih občutij, lahko v miru opazujemo in ozavestimo dogajanje, smo pozorni, kaj nam sporočajo. S pomočjo uma bomo razumeli sporočila in usmeritve in se tako brez stresa in napetosti soočali z vsakodnevnimi izzivi.

Energijske tehnike za sproščanje napetosti in energije okrog glave

1. Razprševanje energije okrog glave

Začetni položaj: stojimo s stopali v širini bokov, levo roko damo pred čelo, desno pa za glavo v višini čela. Dlani sta obrnjeni proti glavi, prsti so napeti (kot bi nekaj držali, npr. obroč). Vdihnemo, nato izdihnemo in hkrati s sunkovitim gibom obeh rok potegnemo roki narazen (kot bi ta obroč hoteli raztrgati). Pri vdihu roke zamenjamo in vrnemo v začetni položaj; zdaj je desna roka pred čelom in leva za glavo. Nekaj časa ponavljamo gibe. Delamo z močjo.

1razprsevanje-energije-okrog-glave_1mini

1razprsevanje-energije-okrog-glave_2mini

2. Sproščanje napetosti glave

Začetni položaj: stojimo s stopali v širini bokov, dlani stisnemo v pesti, levo položimo pred čelo, desno pa za glavo v višini čela. Z izdihi enajstkrat sunkovito zamenjamo roki (desna gre pred čelo in leva za glavo itd.). Vdihnemo, zadržimo dih, močno stisnemo pesti in mišice celega telesa, zamižimo in zadržimo dih nekaj trenutkov (kolikor dolgo lahko). Nato izdihnemo, iztegnemo roke nad glavo, odpremo pesti in sprostimo napetosti v zrak. Celo telo se sprosti. Zamenjamo roke v začetnem položaju in tehniko ponovimo.

2sproscanje-napetosti-glave_1mini

2sproscanje-napetosti-glave_2mini

2sproscanje-napetosti-glave_3mini

2sproscanje-napetosti-glave_4mini

3. Sproščanje napetosti glave

Začetni položaj: stojimo s stopali v širini bokov, dlani stisnemo v pesti, levo položimo pred čelo, desno pa ob desno uho. Vdihnemo, nato pa s sunkovitimi izdihi desetkrat z desno roko zarišemo majne kroge ob desnem ušesu. Spet vdihnemo in s sunkovitimi izdihi desetkrat zarišemo z levo roko majhne kroge pred čelom. Še enkrat vdihnemo, zadržimo dih, močno stisnemo pesti in mišice celega telesa, zamižimo in zadržimo dih nekaj trenutkov (kolikor dolgo lahko). Nato izdihnemo, iztegnemo roke nad glavo, odpremo pesti in sprostimo napetosti v zrak. Celo telo se sprosti. Zamenjamo roke v začetnem položaju in tehniko ponovimo.

3sproscanje-napetosti-glave_1mini

3sproscanje-napetosti-glave_2mini

3sproscanje-napetosti-glave_3mini

4. Odstranjevanje odvečnih misli iz glave

Pozornost prestavimo v svoje misli in se odločimo, katero misel bomo odstranili. Z levo dlanjo, stisnjeno v pest, pred ušesom naredimo 5 kratkih in hitrih krožnih gibov, usmerjenih naprej. Hitrim gibom prilagodimo tudi dihanje: kratki in hitri vdihi in izdihi za vsak krog. Roko zadržimo pred levo stranjo glave in ponovimo enake gibe z desno dlanjo. Nato z vdihom spustimo roke in peste po sprednjem delu telesa do višine pleksusa. Pogled je usmerjen v pesti, ki jih z izdihom razpremo. Gledamo svoje misli, ki jih želimo odstraniti, razbiti. Nato sunkovito zamahnemo z rokami po zadnjem delu telesa do glave, kjer dlani stisnemo drugo k drugi in za trenutek zadržimo. Pogled je še vedno usmerjen pred pleksus. Nato sunkovito z obema rokama, kjer sta dlani še vedno druga ob drugi, udarimo pred pleksus, z namero, da se razbijejo odvečne misli.

5sproscanje-energije-okoli-glave_1mini

5sproscanje-energije-okoli-glave_2mini

5sproscanje-energije-okoli-glave_3mini

5sproscanje-energije-okoli-glave_4mini

Povezovanje uma in občutkov

Začetni položaj: stojimo v širini bokov, dlani obrnemo drugo proti drugi v višini pleksusa, desna je nad levo. Z vdihom razširimo roki, desno navzgor do glave in levo navzdol do bokov. Z izdihom spet položimo desno dlan na levo pred pleksusom. In nekaj časa ponavljamo.

6povezovanje-uma-in-obcutkov_1mini

6povezovanje-uma-in-obcutkov_2mini

Ples

Ples je močna sprostitvena tehnika, če ga izvajamo zavestno. Lahko dodamo tudi tresenje telesa in poskakovanje, pri tem pa izdihujemo napetosti. Pazimo na globoko dihanje, da se napetosti resnično lahko sproščajo.

Meditacija

Usedemo se v miren kot, lahko na tla ali na stol s stopali na tleh in zapremo oči. Desno roko položimo na čelo, levo pa na spolno čakro (nekaj centimetrov pod popkom). Umirjeno in s pozornostjo dihamo ter s tem povezujemo um in občutke. Ob tem se zavedamo, kaj čutimo in kaj mislimo. Če se pojavijo napetosti ali neprijetni občutki, jih z močnejšimi izdihi sprostimo. Meditiramo toliko časa, kot nam ustreza. Na koncu se uležemo in sprostimo telo za nekaj minut.

Avtorici: Klara Dev in Erika Žlogar

Tagi
Pokaži več

Magičnost Gibanja

MAGIČNOST GIBANJA je skupina posameznikov, ki raziskujejo sebe in svoje sposobnosti, da bi se osvobodili omejujočih navad, vzorcev negativnega razmišljanja in delovanja ter zaživeli s polno zavestjo.

www.magicnost-gibanja.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !