“Sveti gral” znanosti: Umeten list, ki bo po mnenju znanstvenikov vsak dom spremenil v elektrarno

London – Znanstveniki trdijo, da so odkrili “sveti gral”, ko jim je uspelo razviti umetni list, ki bi vsak dom lahko spremenil v sončno elektrarno. List, ki je približno tako velik kot igralna karta, posnema naravni proces fotosinteze, s pomočjo katere rastline sončno svetlobo in vodo spreminjajo v energijo.

Znanstveniki so prepričani, da bi z umetnimi listi lahko tretjemu svetu ponudili cenovno ugoden vir energije.

Vodja raziskovalne ekipe, dr. Daniel Nocera, je ob tem dejal: “Umetni list je zagotovo eden izmed svetih gralov znanosti. Verjamemo, da nam je uspelo.”

Umetni list obljublja cenovno ugoden vir električne energije za domove revnih družin in prebivalce držav v razvoju. Naš cilj je, da vsak dom spremenimo v elektrarno,” je razložil Nocera. Po njegovem mnenju si zdaj lahko vsak zamisli, da Indija in Afrika kupujeta cenovno ugoden osnoven energetski sistem.

Umetni listi niso podobni listom hrasta ali javorja, čeprav so znanstveniki ravno pri omenjenih vrstah dreves iskali navdih. Nova generacija sončnih celic je velika kot igralna karta za poker, vendar tanjša. Sestavljena je iz silikona, elektronike in katalizatorjev, ki pospešujejo kemične reakcije, ki bi sicer potekale počasneje ali pa do njih nikoli ne bi prišlo.

V par litrih vode in na sončni svetlobi so umetni listi sposobni proizvesti dovolj električne energije za eno gospodinjstvo v državi v razvoju za en dan, je poudaril Nocera. Naprava – umetni list – pri proizvajanju električne energije potrebuje kisik in vodik.

Prvi umetni list je pred desetletjem izdelal John Turner v ameriškem laboratoriju za obnovljive vire energije v Koloradu, vendar je bil izdelan iz redkih, zelo dragih materialov, njegova življenjska doba pa je bila izredno kratka – samo 24 ur. Nocerov list naj bi omenjene težave premagal, saj je narejen iz poceni in dostopnih materialov, hkrati pa ima daljšo življenjsko dobo. Po zadnjih raziskavah je prototip lahko deloval najmanj 45 ur brez prestanka ali padca v produktivnosti.

Ključ do boljšega delovanja naj bi bil v katalizatorjih, ki jih sestavljata nikel in kobalt, zmožni pa so uspešnega razpada vode na vodik in kisih. Trenutno je Nocerov umetni list desetkrat bolj učinkovit pri fotosintezi kot naravni list. Raziskovalec pa je prepričan, da mu bo slednje uspelo še izboljšati. “Naravo poganja fotosinteza, zato sem prepričan, da bo svet poganjal umetni list, prav tako s fotosintezo,” je zaključil.

Avtor: (tp, Daily Mail)
www.eko.dnevnik.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: