Tantra

Tantra – Osem komponent nepozabnega seksa

Popularni mediji nam prodajajo idejo, da kvaliteta seksa zavisi od našega poznavanja tehnik ljubljenja,  spolnih položajev in uporabe spolnih igrač, s katerimi lahko celo nezanimiv seks začinimo in spet naredimo zanimivega.

Časopisi so polni nasvetov kako lahko v petih korakih omrežimo svojega moškega, postanemo izjemna ljubimka ali doživimo orgazem. Kot da bi bila zadovoljitev  tehnično vprašanje! Tovrstno penostavljanje in trženje spolnosti, nas lahko naredi še bolj negotove v naših spolnih vezah, poleg tega, da ustvarja tudi občutek, da premalo vemo. Zagotovo pa dviguje naklado časopisov.

Zakaj bi se morali bati, da bo izmenjava naše življenjske energije, esence naše biti z drugim, postala nezanimiva? In če se že to zgodi, mora biti problem drugje, ne v tehniki. Ne želim reči, da poznavanje našega telesa in tehnik ne more izboljšati kvalitete naše spolnosti. Seveda jo lahko, vendar to ni tisto, kar jo bo naredilo resnično izpolnjujočo. Že dvajset let poskušam ženskam dopovedati, naj ne nasedajo tej propagandi, da je to tipično moška  in hkrati tržna logika in naj ostanejo zveste sebi. Doživljanje orgazma samo po sebi ni garancija za dober seks, čeprav je seveda pomembno, da ženska razvije svojo orgazmično sposobnost (in obstoja veliko možnosti za to), vendar spolni odnos lahko pusti v nas občutek neizpolnjenosti, kljub doživljanju orgazma. Tantra ne podpirajo tovrstnega populizma in poudarja pomen predajanja, globine, intimnosti in avtentičnosti.  V podporo temu pogledu dodajam prevod ankete, ki jo je naredila seksologinja dr. Peggy Kleinplatz v Kanadi. Anketirance (moške in ženske) je spraševala kaj so bile bistvene komponente tistih spolnih odnosov, ki so jim ostali v spominu kot nepozabni. In čeprav je avtorica seksologinja, je rezultat  ankete popolnoma v skladu s tantričnimi nazori.

OSEM KOMPONENT NEPOZABNEGA SEKSA

1. Biti prisoten/na, osredotočen/a, s pozornostjo v telesu.
V tej študiji je bila sposobnost, da smo popolnoma prisotni med odnosom, najpogosteje omenjana,  kot pomembna komponenta nepozabnega seksa.
To pomeni, da smo osredotočeni na partnerja. Ko govori, ga dejansko poslušamo in nismo z mislimi drugje ali pa pri razmišljanju, kaj mu bomo odgovorili. V intimnosti smo popolnoma osredotočeni na njegovo/njeno telo in na to kako se odziva na naš dotik.

»To pomeni, da smo dovzetni in živi v svoji koži« , pravi dr. Kleinplatz,  »in popolnoma angažirani s svojim partnerjem – čustveno, intelektualno, fizično in duhovno – da smo prisotni v trenutku.«

2. Povezanost, usklajenost, sinhronost, zlivanje.
Povezanost nam daje občutek, da smo razumljeni, slišani in upoštevani. Globina povezave med partnerjema je bila navedena kot eden najbolj bistvenih elementov pozitivne izkušnje, ne glede na trajanje odnosa med partnerjema.

3. Globoka seksualna in erotična intimnost.
Globoko medsebojno spoštovanje, skrb za drugega, pristno sprejemanje in občudovanje  predstavljajo osnovo za možnost optimalne izkušnje spolnosti.  »Ne moremo zaupati kar komurkoli«, pravi dr. Kleinplatz.

4. Izjemna komunikacija in povišana empatija.
Dr. Kleinplatz je udeležence v tej raziskavi opisala kot ljudi, ki imajo »črni pas« v medsebojni komunikaciji – torej nadpovprečne sposobnosti medsebojnega komuniciranja. To niso ljudje, ki so se vse naučili o genitalijah nasprotnega spola in potem samo uporabili tehniko. To so bili ljudje, ki so bili tako globoko angažirani s partnerjem in njihovim telesom, da niso samo brali odzive partnerja, ampak jih tudi dejansko čutili.

5. Avtentičnost, pristnost, transparentnost, brez zadržkov.
»To predstavlja nasprotje od nesproščenosti in sramežljivosti«, pravi dr. Kleinplatz. »To pomeni, da si dovolimo, da se čustveno razgalimo pred partnerjem.«
Eden od udeležencev ankete je dodal: «Ne morem imeti kvalitetnega seksa z nekom za katerega mi človeško ni mar.«

6. Transcendenca, blaženost, mir, zdravljenje.
Udeleženci študije so velikokrat omenili občutek brezčasja in neskončnosti med nepozabnim seksom. Ta izkušnja je bila tako vzvišena, da so si morali izposoditi izraze iz religije, da so jo lahko opisali, ker seksološki besednjak takih izrazov nima.

7. Raziskovanje, tveganje, radoživost.
To pomeni, da smo pustolovski na potovanju vase, drzni v odkrivanje sebe in seks je naša pot.

8. Ranljivost in predajanje.
Avtentičnost je povezana s tem, da smo se pripravljeni čustveno razgaliti, ranljivost pa je bolj povezana s tem, da smo pripravljeni, da nas partner tako razgaljene tudi vidi.
»To je kot zavedanje, da spustimo drugega vase, zato da bova lahko prodrla v dušo drug drugega«,  pravi dr. Kleinplatz.

TANTRIČNA TEHNIKA S KATERO POGLOBIMO INTIMNO POVEZANOST

Če se želimo s partnerjem povezati na nivoju duše, pa lahko uporabimo tudi TEHNIKO ZRENJA V OČI, ki se imenuje TRATAK. Tratak je jogijska tehnika, pri kateri usmerimo pogled na – recimo – plamen sveče, ki ga gledamo tako, da pri tem ne mežikamo. V našem primeru, pa partnerja usmerita pogled na oči drug drugega  in se gledata brez mežikanja. Pravijo, da so dojenčki, ko se rodijo še  povezani z izvorom, da so nekaj časa še v stanju enosti, iz katere so prišli. In dojenčki zelo malo ali pa sploh ne mežikajo. Z vsakim mežikom namreč prekinemo ta tok enosti in vzpostavimo svoj »ločeni jaz«. Če ste kdaj morda srečali visoko realizirane jogije ali svete može, ki so povezani z izvorom, ste zagotovo opazili, da imajo poseben, direkten in prebadajoč pogled.

Torej, ko smo s partnerjem v razprtijah ali imamo občutek, da nismo v stiku, nam lahko pomaga tratak na partnerjeve oči, tako da se spomnimo kdo v resnici smo in presežemo svojo omejeno identiteto:  v katerem koli položaju zremo v oči drug drugega, sproščeno dihamo, sprostimo pogled (ne bolščimo) in poskušamo ne mežikati, oziroma čim manj. Ko tako gledamo drug drugega se notranje odprimo temu toku enosti in zlivanja. Pri tem se nam lahko začnejo solziti oči, vendar to ni nič hudega, pomeni samo, da se čistijo naši solzni kanali in to je celo zdravo. Ne prizadevamo si, da ne bi mežikali, samo sprostimo se in se spustimo v ta tok, ki vodi v enost na nivoju duše. Po kakšni minuti, se objamemo.

Avtor: Polona Sepe /Ambikananda
www.kriyatantra.com

foto: www.omtimes.com

O Polona Sepe Hitchcox (Ambikananda)

Scenaristka, režiserka in učiteljica Tantra joge, ki že 25 let vodi šolo Krija Tantra Joge v Sloveniji, ki je leta 2013 dobila svojo podružnico tudi v Sydneyu. Iniciirana je v tradicionalne tantrične prakse, krija jogo in zahodne ezoterične šole.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !